Vučić odgovorio generalnom sekretaru NATO: Naša stvar je gde ćemo da raspoređujemo svoju vojsku, zapad zanima samo Banjska 1Foto. Print screen Pink

Sa predsednikom Srbije razgovao sam o nedavnim tenzijama na severu Kosova i o kontinuiranom značaju mirovne misije Kfora koji garantuje mirno okruženje i nastavićemo to da činimo u okviru mandata UN, rekao je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg posle susreta sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Prema njegovim rečima, neki od pripadnika NATO su preživeli napade.

Kako je dodao, to ne može da se dopusti i oni koji su to učinili moraju da izađu pred lice pravde.

– Pozdravljamo što je Srbija u tome spremna da sarađuje. Posle incidenta u septembru pojačali smo naše prisustvo i to pokazuje da smo spremni da očuvamo mir. Računam na obe strane da se suzdrže od eskalatornih postupaka. Rekao sam predsedniku Vučiću da gomilanje Vojske Srbije blizu administrativne linije ne bi pomoglo. Podržavam formiranje ZSO, jer bi to bio ključ za normalizaciju odnosa, i  pozivam Beograd i Prištinu da se angažuju jer je to jedini put za mir i stabilnost – rekao je Stoltenberg.

On je podsetio na zajednički posao koji obavlja NATO i Srbija u Programu za mir i u drugim brojnim programima.

Stoltenberg se unapred raduje nastavku dobre saradnje i zajedničkim vojnim vežbama.

Predsedsednik Srbije Vučić je naveo da je njihov razgovor trajao duže od sat i po. Istakao je važnost saradnje sa Kforom u nadi da će koliko-toliko osigurati bezbednost za srpski narod na KiM.

– Kada gosposdin Stoltenberg kaže da je Kfor tu da osigura bezbednost za sve zajednice na Kosovu, nikada Albanci nisu bili napadani, samo su Srbi bili napadani. Samo Srbi dakle ili da budem jasniji isključivo Srbi od 2001., 2004, posebno posle 2008. a naročito od kad je na vlasti Aljbin Kurti – kazao je Vučić.

Zapad zanima samo Banjska

Kako je rekao upoznao je Stoltenbegra o tome koliko je Srba napustilo Kosovo u poslednjih godinu dana zbog maltretiranja prištinskog režima i zapitao se šta je nasilje ako to nije.

– Znam da zapad zanima samo Banjska i pre toga Zvečan, odnosno tuča sa pripadnicima Kfora. Moram da kažem da imamo drugačije viđenje onoga šta se dogodilo ali da dobro razumemo šta su zahtevi zapada i NATO – kazao je on.

Naveo je da Vojska Srbije nikada nije prekoračila svoja ovlašćenja, „a to gde će da raspoređujemo svoju vojsku to je naša stvar“.

– Mi tu vrstu naređenja ne primamo – kazao je on.

On je podsetio da su se incidenti u Zvečanu dogodili posle izbora koji su organizovani sa tri odsto izašlih i proglasili legitimnu vladavinu tih gradonačelnika. Ondsa su se, kako je rekao, Srbi pobunili, došlo je do incidenata.

Banjska se, kako je kazao Vučić,  dogodila godinu dana pošto su, kako je rekao, „neki obmanuli Srbiju.“

– Neki su potpisali Deklaraciju u decembru 2021. govorim o predstavnicima SAD i EU da neće biti procesurani ljudi koji su učestvovali na barikadama. A onda su albanski specijalci koji nemaju šta da traže na severu KiM, došli kao i pripadnici kosovskih bezbednosnih snaga. Nismo sa tim saglasni i u skladu sa našim pravom i zakonodavstvom učinićemo odgovornim one koji su učestvali u Banjskoj – naveo je Vučić.

Najavio da će uputiti zahtev Vladi da razmotri da ponovo krenemo u održavanje zajedničkih vežbi sa NATO i drugim partnerima.

Niko neće da odgovara

Vučić se zahvalio Stoltenbergu, koji ni kriv ni dužan mora da sluša njegov politički jed, i da sluša drugu stranu.

– Da budem potpno otvoren prema vama gospodine Stoltemberg, kao što sam bio na satanku. Nema ništa od ZSO. Neće je oni formirati, čak ni onakvu koja nam oduzima neka ovlašćenja – kazao je Vučić.

Odgovarajući na pitanje hoće li neko odgovarati zbog proterivanja Srba, odgovorio je da neće niko nikada odgovarati i da se ne vode istrage.

– Čovek koji je upucao decu je na slobodi i nikad neće da odgovara – istakao je Vučić.

Stoltemberg je istakao da bilo kakvo krešenje ljudskih prava je kršenje principa i bilo ko ko je za to odgovoran mora da odgovara.

Srbi na Kosovu neće glasati

– Uloga koju NATO nije u smislu prava i sporovođenje zakona. Već da osiguramo stabilnost – naveo je Stoltenberg.

Na pitanje upućeno Stoltembergu da li NATO planira korake da obezbedi sigurno okruženje za Srbe posle oružanih napada nedavno, on je odgovorio da je mandat NATO da zaštiti sve ljude, ali da NATO nije policija niti Euleks.

– Važno da se shvati šta NATO radi na Kosovu i za šta smo odgovorni. S obzirom na povećanje tenzije povećali smo broj snaga – objasnio je on.

Vučić se dotakao i omogućavanja glasanja Srba na Kosovu 17. decembra.

– Unapred znam šta će da bude. Kurti, jer želi da pomogne nekim ljudima u izbornom procesu, će reći neće biti izbora na severu a ni na jugu, a onda ćemo imati čistu osudu Kvinte u jednoj izjavi. I to će biti kraj priče. Srbi na Kosovu neće glasati – istako je Vučić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari