Vukadinović: Na pokret protiv vakcinacije argumentima, a ne hapšenjima 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Politički analitičar Đorđe Vukadinović ocenio je danas da je polarizacija domaće javnosti prema temi vakcinacije samo jedna u nizu podela koje se sistematski generišu u društvu, a da se sa pokretom protiv vakcinacije treba boriti argumentima, pravim i pravovremenim informacijama, a ne hapšenjima.

„Ako nas je istorija išta naučila, to je da zabrane i hapšenja ništa ne rešavaju, već samo razgorevaju vatru. Odgovornost za trenutnu atmosferu u društvu pada prvenstveno na vlast, ali je malo i do mentaliteta makar jednog najvidljivijeg i najglasnijeg dela društva“, kazao je Vukadinović za agenciju Beta.

On je izjavio i da on lično veruje projekcijama da bi masovna vakcinacija drastično smanjila rizik od kovida 19, ali da bi trebalo „pošteno reći“ da bi tada opasnost od korona virusa tada bila umanjena, a ne uklonjena.

„Poštujem medicinsku struku. Ali, ono što spada u domen moje struke jeste da naglasim da taj razumljiv egizistencijalni strah i zamor od čitave teme epidemije i lutanja koje smo imali i od struke i vlasti tokom prethodnog perioda, ne bi smeli da prerastu u atmosferu histerije i lova na veštice, uperenog na one koji razmišljaju drugačije“, rekao je Vukadinović.

On je ocenio da „kampanja“ vlasti i retorika dela medija protiv antivaksera više podsećaju na pokušaj „pranja ruku“ i pokušaj da se odgovornost za usporavanje imunizacije „svali na grupu marginalnih pojedinaca koji ugrožavaju proces vakcinacije“.

„To više liči na traženje alibija nego na iskrenu želju da proces vakcinacije uspe“, kazao je Vukadinović.

Prema njegovim rečima, Srbija je već „visoko neurotizovano i polarizovano“ društvo, u kome su i stvari manje osetljive od vakcina ili vakcinacije bile povod za strasnu polarizaciju i polemiku.

„Godinama živimo u atmosferi u kojoj se podstiču podele, polarizacija i lov na veštice. Podele se ovde neprekidno generišu. Tome treba dodati i mentalni zamor koji je epidemija korona virusa izazvala u čitavom društvu. Ne čudi što su se strasti razbuktale i povodom ove važne teme, s obzirom da prisustvujemo svakodnevnoj proizvodnji strasti i mržnje i oko mnogo bezazlenijih tema nego što je epidemija“, kazao je Vukadinović.

On je kazao i da, prema poslednjim istraživanjima javnog mnjenja, najveći broj građana nisu ni zadrti „vakseri“, niti „antivakseri“, da je u pitanju tiha većina od koje će na kraju zavisiti uspešnost procesa imunizacije.

Vukadinović je ocenio da su taj mentalni zamor, nervoza i strah koju epidemija izaziva kod dela građana razumljivi, a da potencijalno predstavljaju razlog zbog kog traže „čarobni štapić“ koji bi rešio sve probleme ali da takvo rešenje zapravo ne postoji.

„Čarobni štapić ne postoji nigde sem u bajkama, pa ni u medicini. Ja verujem struci koja smatra da je u datim okolnostima vakcina najbolje rešenje, ali je kontraproduktivno da o njoj govorimo kao o čarobnom štapiću, nakon kog će tema epidemije prestati da postoji. To kod dela građana može da proizvede razočarenje. Predstavljanje vakcina, kao i svojevremeno famoznih respiratora, kao jedinog rešenja može da bude kontraproduktivno“, smatra Vukadinović.

Još jedan problem u celoj situaciji Vukadinović prepoznaje i u „ratnoj retorici“ koji su vlast i deo medija preuzeli prema epidemiji korona virusa.

„Kada imate rat, podrazumeva se da onda imate i ‘izdajnike’ i ‘dezertere’. I ova vrsta retorike od samog početka svakako ne pomaže normalizaciji stanja i odnosa u društvu“, zaključio je Vukadinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari