Vukadinović: Principi umesto spasitelja 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Umesto euforije u traganju za zajedničkim kandidatom na predsednikčim izborima, opozicija bi morala da se dogovori o principijelnim stvarima.

Da zajednički nastupi radi stvaranja regularnih izbornih uslova, izjavio je FoNetu narodni poslanik Đorđe Vukadinović, koji smatra da su evropske integracije Srbije „na slepom koloseku“.

Kao sagovornik u seriji intervjua „Bez rukavica“, Vukadinović je ocenio da, mimo toga, možete imati kandidata kojeg god hoćete, jednako će proći.

A opoziciji je stalo da traži spasitelja, ukazao je Vukadinović, koji smatra da nema tog izbavitelja koji će u ovakvim okolnostima to da uradi, jer vlast stalno proizvodi beskrajni spisak kandidata, koji se kandiduju i samokandiduju.

Vlast tim kandidaturama, prema rečima Vukadinovića, pokušava da napravi farsu i obesmisli predsedničke izbore, da bi onda iz te „šume“ kandidata u drugi krug ušli njihov kandidat i kandidat Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj.

Vukadinović objašnjava da bi to bio alibi premijeru i lideru Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandru Vučiću da se Zapadu predstavi kao neko ko je brana protiv nacionalizma i ekstremizma i tako na predsedničkim izborima dobije podršku za svog kandidata ili, eventualno, sebe lično.

U ovom trenutku, Vučić više radi na tome da podigne rejting Šešelju, ne zato što ga voli, nego što mu odgovara, rekao je Vukadinović.

On smatra da Vučić, preko režimskih medija, već godinu – dve sistematski „ubija“ imidž i rejting Tomislava Nikolića, da bi mu verovatno u nekom trenutku pokazao rezultate istraživanja i rekao da, zbog malog rejtinga, neće pobediti.

Rejting Nikolića jeste niži, ali nije toliko nizak kako pokazuju ove ankete koje se pojavljuju u medijima, konstatovao je Vukadinović, ukazujući da su drugi koji se kandiduju ili samokandiduju relativno slabi.

Zato svako onaj koga SNS podrži ide u drugi krug, predvideo je Vukadinović, koji nije isključio ni mogućnost da se i sam Vučić kandiduje za predsednika Srbije.

Da prethodno pusti Nikolića i druge kandidate da se međusobno „ubijaju“, pa da u nekom trenutku kaže kako on ne bi, ali ga eto mole stranka i prijatelji iz sveta, obrazložio je Vukadinović.

On misli da Vučić, ipak, to neće učiniti, ali smatra da je moguće ako opozicija „proizvede“ zajedničkog kandidata.

Prema oceni Vukadinovića, opozicija teško može nešto da napravi u sadašnjim političkim i medijskim uslovima, „sa ovakvom malignom vlašću koja kontroliše sve pore“.

Vukadinović misli da „u Srbiji u ovom trenutku postoji i funkcioniše, i to loše, samo jedna institucija, ona se zove – ranije prvi potpredsednik Vlade, a sada predsednik Vlade Aleksandar Vučić“.

„Sve drugo je ili satrveno ili pod teškom opsadom i pred kapitulacijom pred tom jednom institucijom“, rekao je Vukadinović i ocenio da Vučiću opozicija treba kao „fikus“.

Jedni da se zalažu za NATO, drugi za Rusiju, i onda on da balansira između tih „ekstremista“, rekao je Vukadinović.

Stanje u medijima Vukadinović je opisao rečima „mrak, mrak, mrak, sa ponekim svetlom, svicem, koji u tom mraku svetluca, ali sa malim šansama da se te iskrice uskoro pretvore u neki požar, svetlo istine“.

Stvar je toliko loša, nije počela od juče, ali je danas, za vreme ove vlasti, dramatično pogoršana i svako ko to pokušava da relativizuje u suštini pokušava da amnestira Vučića, ocenio je Vukadinović.

Za Vukadinovića je nastojanje Prištine da preuzme imovinu Telekoma na Kosovu bilo očekivano i nije nikakvo iznenađenje, kao ni davanje međunarodnog telefonskog broja Kosovu.

Ko je zavirio u Briselski sporazum i prateće sporazume o telekomunikacijama, zna da je to bilo dogovoreno, podsetio je Vukadinović.

Njemu je zato komična „ta farsa i igrokaz“ koji se sada odvijaju, gde predstavnici vlasti „kose čupaju, u grudi se lupaju, suze grozne rone“ i poručuju da „neće popustiti pred ultimatumima“.

Upitan o svom sporu sa DSS, na čijoj je listi kao nezavisni poslanik, Vukadinović je odgovorio da nema spora između njega i partije, nego da sukob postoji unutar DSS, jer „jedna struja pokušava da je približi naprednjacima i otupi joj opozicionu oštricu“.

Ne u smislu da postanu deo vladajuće većine, nego u smislu da izdaju saopštenja, da kritikuju vlast načelno i tamo gde ne boli mnogo, a da izbegnu saradnju i zajednički nastup opozicije,objasnio je Vukadinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari