Vukomanović: Opozicione poslanice da izađu iz Ženske parlamentarne mreže 1Dijana Vukomanović Foto: Facebook

Dijana Vukomanović, članica pokreta Srbija centar SRCE, izjavila je da su uvredljivo dobacivanje i pogrdan rečnik u Skupštini Srbije kontinuitet koji vladajuća koalicija namerno politički producira već deset godina da bi se obesmislila konstruktivna rasprava, a građanima u uho ušle ovakve rijaliti teme umesto argumentovane kritike opozicije.

Osvrćući se na poslednju sednicu Skupštine Srbije, kada je poslanik SNS-a Dalibor Šćekić nedolično gestikulirao prema poslanici DS-a Tatjani Manojlović, Vukomanović je navela da je to namerna politička produkcija svojevrsnog rialitija, jer se razgovaralo o rebalansu budžeta.

„Cilj je bio minimiziranje ozbiljnih argumenata opozicije. Da građani zapamte ove teme i uvredljive izraze, a ne cifre koje su frapantne“, istakla je Vukomanović. Ona je zaključila da vladajuća koalicija „Ne može da kontroliše situaciju pa koriste uvrede. Kada ideš na lične uvrede nemaš odgovor na kritiku“, konstantovala je Vukomanović, učestvujući u emisiji Novi dan na N1.

Ona je navela da kamere i mikrofoni u Skupštini ne beleže sve što se govori i dešava u sali Skupštine, ali da skupštinski stenogrami često beleže i nešto što se govori u tzv. off-u, u pozadini, premda ne u dovoljnoj meri.

Vukomanović je istakla da poslanička grupa SNS-a ima na raspolaganju različite mehanizme disciplinovanja svog poslanika. Drugi način je da se pokrene mehanizam koji predviđa Kodeks ponašanja poslanika, putem Administrativnog odbora Skupštine ali njime predsedava šef poslaničke grupe SNS-a, a članica ovog odbora je i Sandra Božić, koja se takođe nedolično obraća prema koleginicama poslanicama, tako da je i to malo verovatno.

„Najmanje što mogu je da ovog poslanika pošalju na obuku i da ga nauče da se civilizovano ponaša“, istakla je Vukomanović dodajući da prema Kodeksu ponašanja poslanika pritužbu na rad i govor poslanika može da podnese svako – građani kao fizički ili pravni subjekti.

Vukomanović je podsetila da u Skupštini postoji Ženska parlamentarna mreža od 2013. godine, u kojoj su i poslanice vlasti i opozicije, i koja je 2015. godine javno osudila tadašnjeg ministra odbrane Bratislava Gašića za mizoginu izjavu prema novinarki.

Konstatovala je da Ženska parlamentarna mreža već godinama ćuti i ne reaguje na razne oblike nasilja nad ženama. Vukomanović je zato predložila da opozicione poslanice izađu iz Ženske parlamentarne mreže i tako izvrše jedan vid pritiska, a ne da budu dekor ove vlasti.

Govoreći o snazi ženskog glasa, koji se najbolje video nedavno na protestu protiv „Informera“ zbog intervjua sa silovateljem, Vukomanović je istakla da buka i bes žena tinja kao reka ponornica i da potom izranja kao gejzir. Vukomanović je zaključila da su žene većina u Srbiji, i da ne smeju da budu tiha većina: „Bitno je da žene podižu svoj glas, da ne ćute“, zaključila je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari