Vukomanović (SRCE): Problem Kosova ne treba rešavati jednim papirom 1Dijana Vukomanović Foto: Facebook

Potpredsednica pokreta „Srbija – centar“ (SRCE) Dijana Vukomanović je ocenila da je Zajednica srpskih opština (ZSO) dobar koncept, ali da problem Kosova ne treba rešavati „jednim papirom“, preneo je danas taj pokret.

Ona je kazala za Televiziju N1 da je ZSO dobar koncept „jer je potrebno izboriti se za neki nivo samouprave za Srbe na Kosovu“, te dodala da je Briselskim sporazumom „bilo predviđeno pet nadležnosti (za Srbe na Kosovu) od kojih su danas ostale samo obrazovanje i zdravstvo“.

Prema njenim rečima, do toga je došlo jer su Srbi u međuvremenu pristali da se integrišu u kosovsko sudstvo i policiju.

Istakla je da je u svakoj demokratiji koja teži multikulturalnosti ključna raspodela budžetskih sredstava i da bi ZSO morala da ima priliv sopstvenih sredstava koja bi, kako je dodala, podigla razvojne kapacitete sredina u kojima žive Srbi.

Kazala ja i da „neki misle“ da nakon decenija konflikta „sve može da se reši jednim papirom ne postavljajući pitanje održivosti tog dogovora“, te ocenila da „razlog za ovo ubrzano rešavanje (Evropski plan za Kosovo) jeste rat u Ukrajini“.

„Zapad želi da bezbednosno stabilizuje region. Pokret SRCE u programu ima izražen stav da „problem Kosova ne treba rešavati jednim papirom“, rekla je Vukomanović.

Upitana na šta je potrošena čitava decenija pregovaranja (vlasti u Beogradu i Prištini), ona je odgovorila da je potrošena na „učvršćivanje autokratije i stabilokratije (predsednika Srbije) Aleksandra Vučića.“

Po njenom mišljenju „njegova kooperativnost je isključivo u funkciji održanja lične vlasti i zato je prisvojio taj proces“.

Upitana o usmenom prihvatanju francusko-nemačkog plana, ona je rekla da ne zna „kojim konkludentnim radnjama“ je Vučić to prihvatio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari