Vulin: Ako nas EU ne želi, postoje i drugi savezi 1Foto: BETAPHOTO/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE/ JOVO MAMULA/ MO

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas da je Srbija strateški orijentisana ka Evropskoj uniji, ali da ukoliko Evropa ne želi Srbiju postoje drugi savezi koji je žele.

„Ako nas neće Evropa ima ko hoće nismo mi osuđeni na Evropu. Mi želimo da pripadamo, to je naša strateška orijentacija, želimo da pripadamo evropskim vrednostima i hoćemo da saradjujemo, ali ne po cenu da mi moramo da molimo za ulazak u Evro koja nas ne želi, ako nas ne želi. Kao što vidite postoje i drugi savezi i nacije i narodi koji hoće da sarađuju sa nama na ravnopravnoj osnovi“, rekao je Vulin za televiziju Pink.

On je rekao da ne mora da znači da će Srbija da udje u nekakav drugi savez i da ne postoji ništa što je organizovano kao EU, ali Srbija mora ipak „da drži do sebe“ i da se bori za svoje interese.

„Ne znači da ćemo da uđemo u nekakav savez, ne postoji ništa organizovano kao EU, ne moramo da budemo član ničega, ali moramo da držimo do sebe i gledamo na sebe i koji su naši politički i ekonomski interesi. Jel’ nas neće Evropa, naći ćemo načina da nas hoće neke druge velike i moćne zemlje“, rekao je ministar odbrane Srbije.

On je naveo i da je Evropa jasno rekla da su umorni od proširenja.

„E mi smo umorni od vas i vaše politike da stalno menjate ciljeve i postavljate nove uslove i da stalno moramo da budemo srećni što uopšte možemo da razgovaramo sa vama. Jel’ imate interes da budemo deo EU, sjajno, ‘ajde da se dogovorimo, ako nemate – pa kažite nam“, rekao je Vulin.

On je kazao i da se pokazuje „veliko licemerje evropske politike koja dodje i kaže da region ima evropsku perspektivu, ali kad – nikad“.

Komentarišući izjave lidera kosovskih Albanaca da su takse pravična i legitimna odluka i da treba da ostanu na snazi, Vulin je rekao da takve stvari uznemiravaju čitav region i pokazuju odsustvo bilo kakve odgovornosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari