Vulin: Sankcije Rusiji neće dovesti do mira 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je danas u Atini da je pogrešno mišljenje da sankcije prema Rusiji mogu dovesti do mira u Ukrajini, kao i da svi problemi potiču od kršenja međunarodnog prava, saopštilo je Ministarstvo.

Vulin je na ministarskom sastanku Procesa saradnje Jugoistočne Evrope na kome su učestvovali ministri zemalja regiona i predstavnici Kosova, naglasio da je kršenje i ubijanje međunarodnog prava gromoglasno počelo pokušajem ubijanja naše zemlje u NATO agresiji 1999. godine.

On je istakao da samo povratak principijelnom poštovanju međunarodnog prava rešava sve probleme modernog sveta.

„Srbija će se dosledno pridržavati politike poštovanja teritorijalnog integriteta svih država i shodno tome očekuje da se poštuje i njen teritorijalni integritet i očekuje da će proces povratka poštovanja međunarodnog prava krenuti upravo od Srbije“, rekao je Vulin.

Prema njegovim rečima, zadatak svih je da preispitaju politiku prema migrantskoj krizi.

„Misliti da jedna zemlja može to da reši sama, pogrešno je kao što je pogrešno misliti da sankcije prema Rusiji mogu dovesti do mira u Ukrajini ili da se izbacivanjem Dostojevskog iz programa svetske književnosti jačaju evropske vrednosti“, poručio je Vulin.

Kako je istakao, ukrajinska kriza nije rešila migrantsku krizu, niti umanjila opasnost od terorizma ili dala odgovor na to šta ćemo uraditi sa povratnicima sa ratišta u Siriji i drugim ekstremistima.

„Evropska unija ne bi smela da sve svoje napore usmeri samo na probleme izbeglih i raseljenih iz ukrajinskog sukoba, već mora da se podseti da migrantska kriza nije prestala i da neće prestati, već da će, kao što podaci govore, nastaviti da raste“, ukazao je Vulin i ocenio da je izostanak jedinstvene evropske politike prema migrantskoj krizi uzrok svih problema.

Prema njegovim rečima, ukrajinska kriza u bezbednosnom smislu imaće posledice na prvom mestu kada je u pitanju ekonomija i to će uticati na bezbednost svih zemalja regiona, porast cena, inflaciju, energetsku krizu, očekivan pad poljoprivredne proizvodnje iduće godine usled nedostatka veštačkog đubriva.

Vulin je naglasio da je Srbija posvećena politici bezbednosti i da je srpska policija spremna da deli informacije, učestvuje u svakoj zajedničkoj međunarodnoj akciji i da se bori protiv organizovanog kriminala gde god da se pojavi.

„Nema nijedne organizovane kriminalne grupe na našoj teritoriji koja je prepoznata od naših međunarodnih partnera, a da nije procesuirana i razbijena. Srbija je pouzdan i siguran partner i nudi svoje informacije, usluge i policiju u borbi protiv svih oblika organizovanog kriminala“, rekao je Vulin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari