Vulin: Zadatak moje generacije je nastavak borbe za ujedinjenje Srba, koje se sprovodi mirnim putem 1Foto: FoNet/ MOD (arhiva)

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da je „zadatak njegove generacije političara“ nastavak borbe za „ujedinjenje svih Srba u jedinstvenu državnu i političku zajednicu“, koja mora biti sprovedena mirnim putem.

Vulin je u intervjuu za nedeljik „Pečat“ ocenio da je preduslov političkog, „a iz njega i svakog drugog ujedinjenja“, postojanje moćne masovne političke organizacije koja će okupiti sve Srbe, a da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i njegova Srpska napredna stranka „poslednja nada da će u narednih 50 godina neko moći da okupi i objedini Srbe“.

„To ne mora nužno da znači promenu granica, niti sve mora da postane jedna država; to znači da Srbi moraju pronaći institucionalni mehanizam svog povezivanja i objedinjavanja. Britanija je sa svojim bivšim kolonijama uspostavila neraskidive veze uspostavljanjem ‘Komonvelta’, zašto mi Srbi ne bi počeli da gradimo naš ‘Кomonvelt’, naš srpski svet“, kazao je Vulin.

On je naglasio da „Niška deklaracija“ (istorijski akt Srbije koji sadrži i ideju o stvaranju zajedničke države Južnih Slovena nakon Prvog svetskog rata, doneta 1914. godine) „njegove generacije“ zato treba da bude formulisana u dve tačke.

„Nakon strašnih žrtava u dva svetska rata, podnetih za ideale slobode i pravde, nakon ponovljenog genocida i etničkog čišćenja Srba svuda gde nisu imali svoju državu, Srbi imaju prirodno pravo da za sebe traže ono što su uvek davali drugima. Pravo da se ujedine i da žive zajedno. I druga tačka, ujedinjenje će biti ostvareno mirnim putem uz dogovor i poštovanje svih naroda sa kojima smo živeli“, istakao je Vulin.

Rekao je da kada god se pokrene pitanje „ujedinjenja Srba i rešavanja nacionalnog pitanja“, oglase se u „pretećem lavežu moćni stranci i sasvim nemoćni slučajni Srbi zaduženi da izgovore do gluposti ponavljanu rečenicu da ćemo svi jednom živeti u EU, i da tada nacije i nacionalne granice neće biti važne“.

„Nije Evropska unija prva koja je tako ujedinjavala Srbe. Istu ambiciju je imalo i Osmansko carstvo, a i Habzburška monarhija je nakon uspešnih i krvavih ratova tokom nekoliko decenija čak i uspela da pod svojim žezlom okupi sve Srbe od Pečuja do kosovske ravnice“, dodao je on.

Govoreći o Evropskoj uniji, Vulin je naglasio da je ona „savez pod vođstvom i voljom Nemačke“, a da je najbliža analogija ustrojstvu EU – Sveto rimsko carstvo nemačke narodnosti.

„Zatupljeni dobrim životom Evropljani su prestali da se plaše, da sumnjaju ili bar da pitaju, i zato sada o EU odlučuje ujedinjena Nemačka. Ako bih tražio analogiju u istoriji, onda bi današnja EU bila najbliža ustrojstvu Svetog rimskog carstva nemačke narodnosti“, ocenio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari