Vulin: Zbog srpskog sveta niko nije stradao, zbog slovenačkog samoopredeljenja jeste 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas da zbog ideje „srpskog sveta“ nije stradao nijedan čovek, a da je zbog ideje o pravu Slovenaca na samoopredeljenje do otcepljenja počeo građanski rat u Jugoslaviji u kojem su stradale desetine hiljada ljudi.

Povodom izjave slovenačkog predsednika Boruta Pahora da Srbija treba da odustane od „srpskog sveta“, Vulin je naveo da ta ideja „nije zvanično opredeljenje ni politika Srbije“, ali da jeste „prirodna potreba Srba da budu jedinstveni i da, kao na primer Nemci, žive ujedinjeni“, prenelo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

„Zastupati tezu da su Slovenci imali pravo da napuste Jugoslaviju, a da Srbi nemaju pravo da odlučuju o sebi je licemerno koliko i neodbranjivo. Pahor ne vidi pretnju miru u pokušajima ukidanja Republike Srpske i menjanju Dejtonskog sporazuma, baš kao što ne vidi opasnost ni u komadanju Srbije, ali vidi problem u ideji srpskog sveta“, naveo je Vulin.

Pahoru je poručio da „pre nego što nastavi da govori Srbiji šta i kako da radi, najpre vrati staž, prava i imovinu Srbima koji su do građanskog rata živeli ili još žive u Sloveniji, a njegova država ih je učinila pravno nevidljivim“.

Na otvaranju 17. Bledskog strateškog foruma, Pahor je juče rekao da EU mora da učini sve da ubedi Srbiju da učvrsti politiku usmerenosti ka Zapadnoj Evropi i da odustane od „srpskog sveta“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari