Kako su naprednjaci shvatili Vulinovu ostavku? 1Foto: BIA

Ostavka direktora Bezbedosno-informative agencije Aleksandra Vulina, iako očekivana, iznenadila je deo javnosti, jer dogodila na početku izborne kampanje.

S obzirom na to da nosilac liste vladajuće SNS „Srbija ne sme da stane“, Aleksandar Vučić, vrlo vodi računa o potezima, pogotovo kad su izbori u pitanju, otvara se pitanje kako Vulinov odlazak sa tako važnog mesta utiče na birače naprednjaka.

Da li na to gledaju kao na dobar potez ili ipak kao na ustupak Zapadu, iako se Vulin u obrazloženju ostavke potrudio da sebe opiše kao žrtvu koja Zapadu „daje svoju glavu“ umesto da državi budu uvedene sankcije.

Milomir Mandić, istraživač Demostata, za Danas kaže da je od vesti da je Amerika uvela sankcije Aleksandru Vulinu bilo jasno da je njegova pozicija neodrživa.

– Saopštenje Vulina nakon ostavke namenjeno javnosti Srbije je poruka desnim biračima a svakako i pristalicama SNS. Pokušaj da se prikaže kao žrtva Zapada u očima tih glasača a u stvari radi se o ostavci koju je podneo po nalogu predsednika Aleksandra Vučića – navodi on.

Podseća da je Demostat još početkom avgusta pisao o tome da je Vučić već doneo odluku o sklanjanju Vulina samo se tražio i čekao način i tajming.

– Ovakav način odlaska je elegantniji i prihvatljiviji SNS javnosti, iz više razloga a jedan od njih je da Srbija i Aleksandar Vučić nisu ničiji vazali i sl. Ova Vulinova politička poruka u vidu saopštenja nakon ostavke se može tumačiti i kao poruka da nastavlja da se bavi politikom. Uostalom njegova partija je na listi sa SNS i možemo ga očekivati u kampanji – kaže Mandić.

Upitan zašto se to radi u kampanji, odgovara da bi se uključio u kampanju, a uz to su i rokovi za njegovo sklanjane su istekli.

Ni Predrag Lacmanović, izvršni direktor agencije za istraživanje javnog mnjenja Faktor plus, ne misli da ostavka ima uticaja na naprednjake.

– Iz iskustva mogu da kažem da prosečan građanim Srbije ne ide toliko duboko u analize, iako smo ispolitizovano društvo. Generalno, nisu svi tako dobro informisani ni zašto su Vulinu uvedene sankcije, a ni u vezi ove ostavke. Novinari i stručna javnost precenjuju interesovanje prosečnog građanina za politiku. Oni stvari gledaju u globalu, svoj status i kako žive pod ovom vlašću. Zato ostavka nije nikakav udarac za SNS ili njen zgoditak, ako se gleda rejting partije i nema dalekosežne posledice po vlast – navodi Lacmanović.

Na konstataciju da se ostavka zato i dogodila tokom kampanje a ne ranije ili posle izbora, zaključuje da je to pre strateška odluka, čak i više spoljnopolitička, nego unutrašnjepolitička.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari