YUCOM: Ugrožena demokratičnost izbora 1

Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM) pozvao je nadležne organe da u cilju očuvanja demokratskog poretka i pravne države ispitaju sve prijavljene slučajeve koji upućuju na izborne nepravilnosti, kako u predizbornom periodu, tako i tokom izbornog dana.

To se posebno odnosi na navode o izvršenju krivičnih dela u vezi sa procesom izbora i pravom građana da slobodno odlučuju o svom pravu glasa, saopštio je YUCOM.

Tokom predizborne kampanje bila je primetna zloupotreba medijskog prostora, čime je javnosti uskraćeno pravo na jednaku informisanost o predsedničkim kandidatima, navodi YUCOM.

Dodaje se da je neaktivnošću Regulatornog tela za elektronske medije samo pospešena nejednakost učesnika u trci za predsednika Srbije, čime je građanima poslata poruka da ono ne brine o njihovom pravu na pravovremeno, istinito i nepristrasno informisanje.

Kao posmatrači predsedničkih izbora uočili smo brojne nepravilnosti na velikom broju biračkih mesta u Beogradu, od neurednih biračkih spiskova, nepostojanja glasača na biračkom spisku, premeštanja mesta glasanja birača van mesta prebivališta lica, kao i brojne druge nepravilnosti, navodi YUCOM.

Komitet pravnika za ljudska prava ističe i da mu se obratio veliki broj građana kojima je onemogućeno glasanje u mestu boravka u inostranstvu, iako su u roku podneli zahtev.

Pored toga, postoje i građani koji su uvidom u jedinstveni birački spisak uočili da je preminulim članovima njihovih porodica određeno biračko mesto van mesta na kojima su ikada imali boravak, a često na teritoriji Kosova i Metohije.

Komitet pravnika za ljudska prava podseća da su demokratski izbori uslov za ostvarivanje vladavine prava i poziva sve nadležne da hitno reaguju i ne dozvole urušavanje pravne države podržavajući i opravdavajući radnje koje predstavljaju najgrublje kršenje osnovnih ljudskih prava. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari