Za četiri godine BNV u Novom Pazaru dobilo više od 231,2 miliona dinara iz budžeta 1foto Safeta Biševac Danas

U prošlogodišnjoj predizbornoj kampanji za izbor nacionalnih saveta nacionalnih manjina, pretedenti na većnička mesta za novi saziv Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV), optuživali su čelnike te institucije da su, u svom mandatu, netransparentno trošili finansijska sredstva.

Većinom takve informacije objavljivali su portali, bliski listama koje su učestvovale u predizbornoj kampanji. Tvrdili su, da je BNV, u prethodnom četvorogodišnjem mandatu, „trošilo“ stotine hiljada evra za nepostojeće aktivnosti kao što su Sandžačke igre, memorijalni centar „Hadžet“, bošnjačka televizija… Saznanja su dokumentovali, nazivom aktivnosti i visinom „potrošenih“ sredstava, iz finansijskih izveštaja te institucije.

Oni koji su se bili namerili na većnička mesta, obećavali su i svojim biračima poručivali, da će jedan od prvih poslova biti „češljanje“ finansijskih izveštaja i objavljivanje svih malverzacija, institucije kojom su, više od tri decenije, rukovodili kadrovi SDA Sandžaka i njen lider Sulejman Ugljanin.

Predizborna kampanja je prošla, ostala su, kako to i biva, neispunjena obećanja.

Ipak, krajem marta, pojavila se zvanična informacija o visini sredstava koja je BNV dobila, od 2018. do 2022, iz republičkog i četiri opštinska budžeta sandžačkih opština.

Lista „Sandžačka demokratska partija – Husein Memić“ tražila je i dobila informaciju o visini dobijenih sredstava i iz kojih izvora, ali i o broju zaposlenih u BNV.

U minulom četvorogodišnjem periodu, bošnjački nacionalni savet je iz budžeta dobio više od 231,2 miliona dinara – više od 138, 7 miliona iz budžeta Srbije i 92,5 miliona dinara iz budžeta Novog Pazara, Tutina, Sjenice i Prijepolja.

Iz republičkog budžeta preko Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, na račun te institucije stiglo je više od 136,8 miliona dinara. Te uplate su, uglavnom bile nešto veće od 27,8 miliona, osim 2020, kada je stiglo dva miliona manje, 25,5 miliona dinara.

U okviru konkursa za unapređenje kultura manjinskih zajednica, Ministarstvo kulture i informisanja dodelilo je BNV više od 1,93 miliona dinara.

Ministarstvo prosvete je, samo u poslednje dve godine, 2021. i 2022, nacionalnom savetu Bošnjaka dodelilo 132.559 dinara za organizovanje okružnih i republilkih takmičenja iz bosanskog jezika.

Kada su u pitanju budžeti sandžačkih opština, u kojima žive Bošnjaci, jedino se opština Priboj oglušila o svoje obaveze.

Najviše sredstava, 50 miliona dinara, izdvojeno je iz budžeta grada Novog Pazara. Tri godine izdvajano je po 12 miliona, a 2020. šest i prošle godine 8 miliona dinara.

Iz tutinske opštinske kase stiglo je 28,5 miliona dinara. Opština Prijepolje je ispoštovala svoju obavezu od milion dinara godišnje i izdvojila je ukupno 5 miliona dinara.

Sjenička opština je, iz svog budžeta, za rad BNV izdvojila 9 miliona dinara. Sredstva su uplaćivana 2018. i 2019. godine, dok su ostalih godina ostale bez tih izdvajanja.

Uz informaciju o finansijskim sredstvima iz državnih budžeta, dostavljena je i ona o broju stalno zaposlenih.

Prema toj informaciji, na stalnom radu u BNV je 18 osoba, među kojima su i aktuelni funkcioneri.

Većinu u novom sazivu čine liste Stranke pravde i pomirenja (SPP) sa 12 i SDA Sandžaka sa 10 većnika. Te dve partije su napravile većinu na osnovu sporazuma o saradnji, koji su potpisale krajem decembra prošle godine.

U opoziciju su „Sandžačka demokratska partija – Husein Memić“, koja je osvojila najviše glasova na izborima, sa 12 i sa jednim većnikom lista „Savez za Sandžak i dobre Bošnjane“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari