Za godinu dana Vlada Srbije usvojila 27 odsto planiraih propisa u okviru EU integracija 1foto (BETAPHOTO/ANA SLOVIĆ)

Vlada Srbije je za godinu dana, od jula prošle godine zaključno sa krajem juna ove godine, usvojila ukupno 27 odsto planiranih pravnih propisa povezanih za procesom evropskih integracija, odnosno 60 od planirana 223 akata, preneo je danas portal Juropijen vestern Balkans (European Western Balkans – EWB).

Pozivajući se na Izveštaj Ministarstva za evropske integracije o sprovođenju Nacionalnog programa za usvajanje pravnih tekovina EU (NPAA) za treće tromesečje ove godine, EWB navodi da je u drugom tromesečju ove godine od planiranih 45 propisa, Vlada utvrdila, odnosno usvojila svega njih 10.

U prvom tromesečju ove godine uspešnost Vlade je bila 12 odsto, s obzirom da je od planiranog 41 propisa, usvojila pet.

U izveštaju o ispunjenosti NPAA za drugo tromesečje može se videti koliko akata su nadležna ministarstva usvojila, a koliko je bilo planirano. Najuspešnije je Ministarstvo rudarstva i energetike sa usvojenih sedam od 18, dok Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede nastavlja da najviše zaostaje u realizaciji obaveza. Od čak 12 obaveza, ovo ministarstvo nije ispunilo niti jednu.

Nacionalni program za usvajanje pravnih tekovina EU predstavlja ključni dokument u programiranju obaveza i aktivnosti proisteklih i procesa pristupnih pregovora. To je višegodišnji programski dokument koji pokriva sva poglavlja pristupnih pregovora, sa izuzetkom poglavlja 34 (Institucije) i 35 (ostalo) u kojima nema pravnih tekovina EU.

Program se obično izrađuje za period od pet godina sa mogućnostima godišnjih revizija ukoliko je potrebno još nešto uraditi a što nije bilo poznato u trenutku programiranja. Takođe, moguće je vremensko repogramiranje u okviru opšteg roka sprovođenja dokumenta.

U prvim godinama posle promene vlasti 2012. godine, Vlada je održavala procenat usklađivanja sa EU na natpolovičnom nivou. Na primer, u prvoj polovini 2013. usvojeno je čak 85 odsto svih planiranih propisa, a 2015. taj procenat se uglavnom kretao oko 60 odsto. Potom nastupa pad, navodi EWB.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari