Vlada Srbije usvojila zakonski predlog o izmenama i dopunama Zakona o energetici 1Foto FoNet Ana Paunković

Vlada Srbije usvojila je danas Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o energetici, čime se usklađuje nacionalno zakonodavstvo u oblasti energetike sa pravnim tekovinama EU, saopšteno je posle sednice vlade.

Tom zakonskim predlogom se i „na sveobuhvatan i efikasan način rešava pitanje pune primene relevantnih propisa EU“, piše u saopštenju.

„Reforma energetskog sektora ima neposredan i značajan uticaj na opšti privredni razvoj, stanje i mogućnosti investicione aktivnosti, podizanje kvaliteta i stvaranje tržišne ekonomije osposobljene da se uključi u jedinstveno tržište EU i druge međunarodne tržišne tokove“, dodala je vlada.

Predloženim izmenama se, pored ostalog, uspostavlja Republička komisija za energetske mreže „kao samostalan i nezavisan organ Srbije za kontrolu operatora prenosnog sistema električne energije i operatora transportnog sistema prirodnog gasa čiji je osnivač Republika“.

Tim izmenama je predviđeno da će „kontrolu nad energetskim subjektima, koji obavljaju delatnost proizvodnje, distribucije i snabdevanja električnom energijom, odnosno prirodnim gasom, obavljati Vlada“, piše u saopštenju.

Vlada Srbije o razvoju turizma, avio prevoznicima i ekologiji

Vlada Srbije usvojila je danas Uredbu o uslovima i kriterijumima usklađenosti državne pomoći za ulaganje u sektore od značaja za dostizanje nulte stope emisije gasova sa efektom staklene bašte, saopšteno je posle sednice vlade.

Cilj donošenja Uredbe je poboljšanje konkurentnosti Srbije kao investicione lokacije za ulagače u sektore od značaja za dostizanje nulte stope emisije gasova sa efektom staklene bašte na evropskom prostoru.

Ta uredba se temelji na Strategiji industrijske politike Srbije od 2021. do 2030. godine, piše u saopštenju.

Uredbom je predviđeno da je državna pomoć usklađena samo ako su kumulativno ispunjeni uslovi i kriterijumi predviđeni ovom uredbom, „a u zavisnosti da li se ova vrsta pomoći dodeljuje na osnovu šeme ili kao individualna državna pomoć“.

Na sednici je usvojen i izmenjen i dopunjen Zakon o vazdušnom saobraćaju, a tiče se posebnosti organizacije radnog vremena u uslovima povećanog intenziteta vazdušnog saobraćaja kod poslodavaca koji se bave komercijalnim letenjem.

Ove izmene usledile su pošto su navedene poteškoće imale za posledicu otkazivanje i kašnjenje letova i neprijatnosti za putnike, kao i povećane troškove avio-prevoznika.

Izmene Zakona imaju za cilj da se postigne bolja iskorišćenost letačke i kabinske posade domaćih avio-prevoznika, što će, kako je saopšteno, doprineti efikasnijem poslovanju domaćih avio-prevoznika, smanjenju troškova i pružanju kvalitetnije usluge putnicima.

Vlada Srbije usvojila je i Odluku o obrazovanju Nacionalnog saveta za razvoj turizma Srbije.

Zadatak tog saveta biti, pre svega, uspostavljanje koordinacije i komunikacije svih strana u cilju razvoja turističke industrije i pozicioniranja Srbije na međunarodnom tržištu.

Obrazovanjem Nacionalnog saveta obezbeđuje se javnost, kao i odgovornost u domenu razvoja Srbije kao turističke destinacije i razvoja turističkih proizvoda Srbije.

Akcenat u radu Saveta biće na preduzimanju mera za unapređenje konkurentnosti kroz promociju i marketing, izgradnju infrastrukture, usklađivanje rada lokalnih i regionalnih institucija, kao i na obnovi turističkog tržišta, urušenog epidemijom kovid -19.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari