Za Kurtija dijalog sa Beogradom nije prioritet 1Foto: BETA/ AP Photo Visar Kryeziu

Za Samoopredeljenje dijalog sa Srbijom nije prioritet, ali to ne znači da će ovaj proces biti zaustavljen.

Sve zavisi od pritisaka SAD i EU da dijalog bude nastavljen – poručuje za Danas Imer Muškoljaj, novinar i politički analitičar iz Prištine, objašnjavajući kako će posle pobede pokreta na čelu sa Aljbinom Kurtijem izgledati Kosovo na unutrašnjem planu, ali i kakav odnos će nova vlast imati prema dijalogu sa Srbijom.

Prema njegovim rečima, Kosovo ima mnogo izazova, koje Kurti treba da reši pre nastavka dijaloga sa Srbijom. Muškoljaj dodaje da sami građani Kosova smatraju da dijalog ne treba da bude jedan od glavnih prioriteta.

– Kurti kaže da dijalog sa Srbijom nije prioritet, ali će verovatno naći neki kompromis oko nastavka dijaloga. A što se tiče kompromisa za okončanje dijaloga i postizanje sporazuma sa Srbijom, još nije jasan pristup koji će Kurti imati. Ali sigurno je da on neće potpisati neki sporazum samo „radi reda“, nego će pokušati da dobije što više – navodi Muškoljaj.

Lider Samoopredeljenja ocenio je za novi broj nedeljnika Vreme da je po pitanju normalizacije odnosa sa Srbijom potrebno prevazići formule kao što su „dijalog i pomirenje“ ili „istorijski dijalog“.

On je naveo da dijalog o normalizaciji odnosa sa Srbijom ne može biti prioritet „broj jedan“ jer kako je rekao, sva istraživanja javnog mnjenja na Kosovu „pokazuju da to nije prioritet“.

On je ponovio svoj raniji stav da je Prištini potreban unutrašnji dijalog – sa Srbima na Kosovu.

Dejan Bursać, naučni saradnik Instituta za političke studije, upitan da li će Kurti morati da razgovara sa Beogradom pod pritiskom međunarodne zajednice, odgovara da mu se čini da će ga međunarodna zajednica mnogo manje pritiskati, jer Kurti važi za nekog ko je više naklonjen struji koja je sada pobedila u SAD kao i Nemačkoj.

Prema njegovim rečima, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je koristio situaciju dok je Donaldu Trampu trajao mandat.

– Tramp je bio skloniji nekoj vrsti dogovora, kompromisa i slično koji će naći dve strane i gurao je ka tome preko svojih izaslanika, odnosno najviše preko Ričarda Grenela. Kurti ne mora tome da se povinuje zato što zna da Bajdenova administracija i Nemačka generalno drže njegovu stranu i onda je komotniji u tim pregovorima. On će puštati da pritiskaju više našu stranu. To znamo zato što je i u administraciji u SAD-u trenutno veliki broj ljudi koji su imali neke kontakte sa ovim regionom i tad nisu bili naklonjeni Srbiji – ističe Bursać.

On podseća da je aktuelni državni sekretar SAD-a Entoni Blinken bio vrlo aktivan u kampanji da Kosovo uđe u UNESCO kao lobista i dodaje da to nije nikakva tajna, već javni podatak. Bursać navodi da dosta aktuelne administracije dolazi iz konsultanske grupe koja je u vlasništvu bivše američke državne sekretarke Madlen Olbrajt.

– U svakom slučaju, imaju istoriju lobiranja za Kosovo, tako da mislim da će Kurti biti nešto komotniji. S druge strane, Kurti zbog svojih glasača jasno stavlja do znanja da on očekuje da Srbija napravi ustupke, tako da mislim da neće biti toliko kooperativan. Moraće da učestvuje u nekim strukturama. Naravno, neće ni on moći da zadrži sto posto negativan stav prema tome – objašnjava Bursać ali dodaje da će Kurti to raditi iz taktičkog razloga, da on ne bi ispao taj koji opstruira pregovore, već da se pritisak prebaci na Beograd.

Prema viđenju izvršnog urednika portala EWB Nikole Burazera,  vidljiv je dugoročni trend rasta Samoopredeljenja u odnosu na stranke „establišmenta“, pre svega one proistekle iz OVK, ali i na DSK.

– Kurtijeva buduća vlada će verovatno biti znatno stabilnija od prethodnih, što je bio jedan od važnih faktora neuspeha prethodnih faza dijaloga. Nova vlada će verovatno zauzeti tvrdu poziciju, ali ostaje pitanje da li će ipak biti sposobnija da sprovede ono što bude dogovoreno. Zbog toga je teško u ovom trenutku reći kakve će biti posledice po dijalog, ali ono što zabrinjava jeste mogućnost potpunog urušavanja dijaloga ukoliko potpuno izostane spremnost na kompromis – ukazuje Burazer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari