Niški naprednjaci rad i rezultate javnih funkcionera predstavljaju kao partijske 1Gradski karavan: Foto sajt Grada Niš

Srpska napredna stranka u Nišu aktivnosti i rezultate javnih funkcionera, realizovane novcem građana, predstavlja kao partijske, pokazuje mesecima unazad zvanični Fejsbuk nalog niškog odbora te partije.

Predstavnici Grada i SNS nisu odgovorili na pitanja Danasa vezana za ovakvu “praksu”, a opozicija i stručnjaci ocenjuju da ona predstavlja manipulaciju koja je postala “normalnost“ u partijskoj državi.

Javni funkcioneri su najpre funkcioneri SNS

Na oficijelnom Fejsbuku niških naprednjaka prenose se aktivnosti gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski, predsednika gradskih opština ili doskorašnjih narodnih poslanika, svih iz redova te stranke, u kojima oni promovišu rešavanje komunalnih problema ili obećavaju da će oni biti rešeni.

I “izveštajima” sa tih događaja svi javni funkcioneri najpre se predstavljaju kao funkcioneri SNS, a tek potom kao nosioci gradskih i republičkih funkcija.

U poslednjih mesec dana SNS Fejsbuk je ispratio desetak “gradskih karavana”, koje predvodi gradonačelnica Sotirovski, a u okviru kojih se razgovara sa građanima u različitim delovima grada, kao i drugih aktivnosti lokalnih i republičkih funkcionera.

Niški naprednjaci rad i rezultate javnih funkcionera predstavljaju kao partijske 2
Gradski karavan: Sajt Grada Niša

“Građani su ukazali na komunalne potrebe i dogovoreno je da će već od sutra početi rekonstrukcija mosta. Sa žiteljima Ulice Miloša Đorića dogovoren je i defnisan postupak za nastavak uređenja te ulice”, navodi se u izveštaju o poseti gradskog karavana naselju Branko Bjegović i Podvinik.

Fejbuk naprednjaka piše i da je prilikom posete gradskog karavana niškom selu Rujnik “dogovoreno da se iz Huma dovede voda do Rujnika i da se prema potrebi rekonstruiše vodovodna mreža u selu”.

“Pored toga selo će dobiti igralište za mali fudbal, rekonstruisan put do crkve i sanirani atarski put koji selo povezuje sa susednim selom Paljina”, dodaje se u izveštaju.

“Dogovorena je izgradnja nedostajuće komunalne i putne infrastrukture sa građanima Trupala i Vrtišta”, navode se rezultati posete gradskog karavana gradskoj opštini Crveni Krst na profilu niške SNS.

“Predviđeno je da se izgrade dva kružna toka i da se prostor oko Apelacionog suda i sudova u bivšoj kasarni Filip Kljajić i kompleksa Novi Niš, u kome je juče predsednica Vlade uručila više od 150 ključeva za pripadnike snaga bezbednosti, transformiše u još jedno gradsko jezgro. U zabisnosti od dinamike radova, planiraće se i rekonstrukcija parka ispred Aplecionog suda i Moravske pijace”, obećava se na Fejsbuku SNS, povodom posete javnih funkcionera jednoj od lokacija u gradskoj opštini Palilula.

U svim tim objavama gradonačelnica Niša i narodna poslanica Jelena Žarić Kovačević se prioritetno predstavljaju kao “članice Predsedništva Srpske napredne stranke”, a predsednici gradskih opština Palilula Bratislav Vučković, gradske opštine Crveni Krst Milan Milutinović ili gradske opštine Niška Banja Dušan Živković kao “članovi Glavnog odbora SNS”.

Politička zloupotreba, svetlosnu godinu udaljena od društvene normalnosti

“Očigledno je reč o zloupotrebi resursa građana i političkoj zloupotrebi u svrhu skupljanja glasova birača”, ocenjuje za Danas Jelena Milošević, čelnica niškog odbra Stranke slobode i pravde i buduća narodna poslanica.

On kaže da bi, recimo, Sotirovski trebalo da bude gradonačelnica svih građana Niša, ali da ona “stalno pokazuje da to nije”.

Niški naprednjaci rad i rezultate javnih funkcionera predstavljaju kao partijske 3
Jelena Milošević: Foto privatna arhiva

“U ovoj državi vlada jedna patija, odnosno njen lider, i sve je podređeno tom interesu. Javni funkcineri nisu predstavnici građana već su vazali SNS koji sve rade u interesu svoje partije”, kaže ona.

Milošević pita da li na Fejsbuku niških naprednjaka ima i onoga što je aktuelna vlast obećala a nije ispunila ili što je započela a nije završila.

Sociološkinja Olivera Sašek Radulović kaže za Danas da je u našem društvu višedecenijska praksa da se mešaju stranačke i funkcionerske uloge, pa se i ono što je eventualni „uspeh“ nekog ko ima „položaj“ u lokalnoj samopravi ili državnoj upravi pripisuje stranci koja ga je kandidovala za to mesto.

Niški naprednjaci rad i rezultate javnih funkcionera predstavljaju kao partijske 4
Olivera Sašek Radulović: Foto Media reform centar Niš

“Putevi, mostovi, škole, vrtići nisu izgrađeni parama koje je stranka dala, ili lokalni funkcioner izvadio iz svog džepa, već parama svih građana ove zemlje, a to se namerno izostavlja. Zato mi smeta kada vidim vest da se neko hvali ‘uspehom’, a u suštini je samo radio posao za koji je plaćen”, kaže ona.

Naša sagovornica dodaje da je suštinsko pitanje da li bi neko drugi, ko nije član političke stranke, a kompetentniji je u svakom smislu, taj isti posao radio neuporedivo uspešnije.

“Mislim da smo kao društvo od te opcije udaljeni bar jednu svetlosnu godinu”, zaključuje ona.

Gradonačelnica Sotirovski nije odgovorila na pozive Danasa da prokomentariše ovakvu praksu, kao i ocene u delu javnosti da ona predstavlja političku manipulaciju.

Na identična pitanja nije odgovorio ni Bojan Bajagić, koordinator SNS za Nišavski i Pirotski okrug.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari