Zahtev nevladinog sektora: Orlić da uvede poštovanje među poslanicima i poslanicama 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Grupa od 25 organizacija civilnog društva zatražila je danas od predsednika Skupštine Srbije Vladimira Orlića, povodom seksističkih ispada i uvreda upućenih poslanicama u Skupštini, da obavlja svoju funkciju u skladu sa mandatom i uvede praksu međusobnog poštovanja, tolerancije i dijaloga u parlament.

U saopštenju se traži da poslanici i poslanice, posebno oni koji čine većinu, odustanu od uvreda, ponižavanja i miozoginih nastupa koji su se mogli videti prethodnih dana i da većina počne da štiti pravo, glas i dostojanstvo manjine.

Organizacije su zatražile da nezavisne institucije odmah reaguju, ispitaju sve slučajeve diskriminacije i rodno zasnovanog nasilja u Skupštini Srbije.

Saopštenje su potpisale Ženska platforma za razvoj Srbije, Autonomni ženski centar, BeFem, Centar za podršku ženama, Građanske incijative, Trag fondacija, Mreža za demokratski dijalog, Centar modernih veština, Akademija ženskog liderstva, Autonomni festival žena i Ženski centar Užice.

Među potpisnicima su i Udruženje za prirodu i društvo Multivox, Kolektiv mladih žena FEMIX, Forum žena Prijepolja, Ekofemina Niš, Društvo za održivu budućnost Koraci, IMPULS iz Tutina, Ženska solidarnost, StartHub Kosjerić, SkaSka Zrenjanin, Žene za mir Leskovac, FemPlatz, Alternativni centar za devojk i Peščanik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari