Šta će biti sa zahtevima protesta "Srbija protiv nasilja" od jeseni? 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Dok deo opozicije u tajnosti priprema nov format protesta „Srbija protiv nasilja“ koji će, prema najavama, startovati krajem avgusta ili početom septembra, jedno od otvorenih pitanja je šta će biti sa zahtevima protesta budući da je svima koji idu ili prate razvoj protesta od maja jasno da vlast, na čelu sa Aleksandrom Vučićem, sve zahteve neće ispuniti.

Zasad opozicija nema jasan i skladan odgovor na to pitanje, osim što su neki od njih nedavno izjavljivali da treba tražiti razdvajanje izbora. O tome i sada u opoziciji pričaju jer je Vučić najavio lokalne, pokrajinske i parlamentarne izbore za najduže sedam meseci.

Treba li potpuno menjati zahteve u novoj fazi protesta, u kojoj će se opozicionari „popeti na kamion“ ili binu i držati govore, samo ih dopuniti ili se držati već postojećih pitali smo iskusnog opozicionara i bivšeg političara Žarka Koraća.

On za Danas kaže da je Ggodinama učestvovao u organizaciji mnogih javnih protesta protiv pogubne politike Slobodana Miloševića devedesetih godina.

– Kod takvih protesta uvek je najteže održati duže pobuđenu energiju građana. To je zaista teško i uvek sam imao utisak da mi kao narod imamo nešto eksplozivno u prirodi ali ne i trajno. Kao da je žestoka ali kratka buna, neki naš standardni način društvenog reagovanja – navodi on.

Prema njegovom sudu, zahtevi su od početka bili u redu i ne bi ih menjao.

– Naravno može se eventualno nešto dodati jer je očigledno bilo ciničnog izigravanja obećanja: ukidanje rialitija, izbori…Mislim da je centralni problem ne sadržaj protesta već kako ih organizovati. Svaki narod je u savremenoj istoriji našao svoj način. Kada je veliki norveški pisac Knut Hamsun podržao kvislinšku pronemački vladu u svojoj okupiranoj zemlji, norveški gradjani, i deca i odrasli, spakovali su i poštom mu vratli knjige koje su imali u svojim bibliotekama. Moramo naći svoj način protesta – objašnjava on.

Kako dodaje, da ne bude zabune, manje ljudi učestvuje u protestvima ne zato jer misle drugačije.

– Njihov gnev nije nestao, on se samo delimično povukao. Da sam vlast, bio bih više, a ne manje zabrinut. Davno je rečeno: ko seje vetar, žanje oluju. A ta oluja je neumitna ako se ovako nastavi potpuno ignorisanje zahteva pobudjenih gradjana – ukazuje Korać.

A profesor Univerziteta u Novom Sadu Bojan Pajtić za Danas navodi da zahtevi protesta treba uvek da budu realni i dohvatljivi, da bi mogao da bude “proknjižen” uspeh sa jedne strane i da bi, za početak, građani osetili da zaista ima smisla da izađu na ulicu.

– Ako bi na prvom protestu, primera radi, zahtev bila ostavka Vučića – to nije realan zahtev jer je svakom jasno da se ovaj režim neće povući čak ni kad izgubi izbore, a kamoli zbog bilo kakvog i bilo kolikog skandala. Međutim, zahtevi za smenom nižeg ešalona političara, kao što su Gašić ili Vulin, kao i smena članova REM-a, izuzetno su opravdani, svima su jasni i svakako su mobilišući – smatra Pajtić.

Prema njegovim rečima, odbijanje takvih zahteva može da vodi u neke druge i opsežnije.

– Međutim, važno je i kod prvobitnih zahteva zaoštriti pritisak prema režimu, jer je očigledno da ih dvočasovne šetnje jednom nedeljno ne potresaju dovoljno – sugeriše Pajtić.

A profesor FPN Bojan Vranić ukazuje na to da osnovni cilj protesta, borba protiv nasilja, zarad kontinuiteta ne treba da se menja.

– Međutim same zahteve bi trebalo prilagoditi izborima koji dolaze, tako da oni izađu iz okvira moralnih i socijalnih tema i postanu više političke. Jedna stvar je mobilisati građane i građanke na protest, sasvim drugo je pretočiti ih u dobar izborni rezultat. Tako, sami zahtevi treba da se izmeste iz sfera afera, i da postanu proaktivni: znamo šta su problemi, ali koja su rešenja opozicije – zaključuje Vranić.

Šta opozicija traži

Tehnički organizatori protesta „Srbija protiv nasilja“ su u maju, posle dve tragediej u Srbiji, pozivajući građane na proteste istakli i ono što se od vlasti traži. Jedan zahtev je ispunjen a to je prihvatanje ostavke ministra prosvete Branak Ružića.

Neispunjeni su: zaustavljanje promocije nasilja u javnom prostoru, što podrazumeva momentalno smenjivanje svih članova Saveta REM-a, hitno ukidanje svih rijaliti programa i emisija koje promovišu nasilje, agresiju i nemoral na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, zabrana štampanih medija koji promovišu nasilje i objavljuju lažne vesti i krše novinarske kodekse, smenjivanje rukovodstva RTS-a zbog emitovanja programa koji afirmišu nasilje, kriminal i agresiju, kao i oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama Pink i Hepi zbog kršenja zakona, promocije nasilja i nemorala“, naveo je Aleksić. Tu su još i zahtevi koji se odnose na institucionalnu odgovornost, i to smena ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora BIA Aleksandra Vulina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari