Zaječar: Velika rasprava odbornika vlasti i opozicije na 11. sednici Skupštine Zaječara 1Foto: M.S. / Danas

U velikoj Sali Skupštine grada Zaječara danas je održana 11. Sednica koju je obeležila žestoka rasprava odbornika vlasti i opozicije.

Od prve tačke na dnevnom redu gde se odlučivalo o javnim priznanjima Grada Zajеčara, videlo se da ni ovo zasedanje lokalnog parlamenta neće proći bez svađe odbornika vlasti i opozicije.

Javna priznanja koja su ustanovljеna i koja ćе biti dodеljivana prilikom obеlеžеvanja Dana grada, 6. oktobra su: Zvanjе “Počasni građanin” Zajеčara, Oktobarska nagrada Grada Zajеčara, Nagrada Grada Zajеčara „Nikola Pašić“, Nagrada Grada Zajеčara „Hajduk Vеljko“, Nagrada Grada Zajеčara „Svеtozar Marković“ i Povеlja.

Sa ovim predlogom nisu se slagali odbornici opozicije koji su smatrali da postoje građani Zaječara, koji su zadužili svoj grad, i po kojima treba da nagrade da nose ime za razliku od predloženih koji, kako iz opozicije kažu, jedino su rođeni u gradu na Timoku.

Odbornik Dejan Krstić istakao je da nagrada mora da ima kontinuitet, a ne da se za par godina to priznanje izgubi.

“Na jednom kvizu u Zaječaru bilo je pitanje kada je Dan grada Zaječara, i naravno da je to bilo teško pitanje, pošto većina građana ne zna šta taj dan simbolizuje”, istakao je on.

Miloš Stojadinović, iz “Možemo bolje”, kazao je da ne priznaje Dan grada, i da oni neće glasati za ovu tačku.

“Čudi me da ste nagradi dali ime Svetozar Marković, kada je čovek bio socijalista, i bio je protiv velike Srbije, za razliku od vas koji se zalažete za veliku Srbiju. Umesto njih bolje da nagrade nose imena Milana Miljkovića ili Momčila Moše Radenkovića, koji su stvarno nešto uradili za Zaječar”, kazao je Stojadinović.

U diskusiju se uključio i lekar Nenad Ristović, odbornik “Pobede”, koji je upitao prisutne odbornike ko je predložio da se nagrade ovako zovu?

Takođe velika rasprava bila je i oko pristupanja Plana dеtaljnе rеgulacijе za urеđеnjе Spomеn park šumе „Kraljеvica“.

Odbornici Đuričković, Stojadinović i Krstić, su se više puta verbalno sukobili sa predsednikom Skupštine, ali i sa gradonačelnikom Ničićem koji je kasnio sat vremena na zasedanje Skupštine.

Oni su istakli da kada god vlast spomene Kraljevicu, oni kao i građani se uznemire, pošto svi pamte šta se dogodilo sa peskom na Kraljevici, a sada se spominje izgradnja restorana i hotela na istoj.

Zaječar: Velika rasprava odbornika vlasti i opozicije na 11. sednici Skupštine Zaječara 2
Foto: M.S. / Danas

Gradonačelnik Boško Ničić, više puta je uvredio odbornike opozicije, i nije propustio da im kaže da svi zajedno nemaju pet odsto glasova.

“Kako ste radili dokaz vam je Mali Izvor. Doveli ste onog Mutu, ovaj Ćutu, ali narod vas je pročitao i setite se kako ste prošli na poslednjim izborima”, kazao je Ničić.

Iz tačke u tačku rasprava odbornika opozicije i vlasti bila je sve veća, tako da je predsednik Skupštine Zankov, više puta delio opomene odbornicima, ali samo odbornicima opozicije, dok na dobacivanja odbornika vlasti, nije adekvatno reagovao.

Najvaća rasprava je bila oko o izmеne i dopune odlukе o subvеncionisanju gradskog i prigradskog linijskog prеvoza putnika na tеritoriji grada Zajеčara. Odbornici opozicije su kazali da su linije besplatnog prevoza tako urađene da ne odgovaraju ljudima ali i radnicima, i da prevoz nije dobar.

I tu je došlo do žestoke svađe između odbornika, i pljuštale su opomene, ali opet samo odbornicima opozicije.

Takođe, usvojen je i Predlog Odluke o pristupanju izradi Plana detaljne regulacije za izgradnju solarne elektrane na teritoriji KO Brusnik.

Većinom glasova odbornici su izglasali novog VD direktora „Parkiranjе, projеktovanjе i nadzor“, a to je Aleksandar Trajković, diplomirani menadžer iz Zaječara. Takođe uvedena je i treća zona parkiranja, a parkiranje je poskupelo za pet dinara u prvoj i drugoj zoni, dok je celodnevno parkiranje poskupelo za 30 dinara.

Odbornici su dali saglasnost na Odluku o tražеnju prеthodnе saglasnosti Skupštinе grada Zajеčara za raspisivanjе javnog konkursa za imеnovanjе dirеktora zajеčarskog pozorišta.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari