dinari novac foto Stanislav MilojkovicFoto: Stanislav Milojkovic

Minimalna zarada u Srbiji definitivno mora da se izjednači sa minimalnom potrošačkom korpom a nužno je i da se o minimalcu raspravlja dva puta godišnje, smatraju sindikalci i stručna javnost.

Ivica Cvetanović, predsednik Konfederacije slobodnih sindikata nema dilemu da do izjednačenja minimalca i minimalne potrošačke korpe treba da dođe.

– Konfederacija slobodnih sindikata je još prošle godine zatražila da se iznos minimalne potrošačke korpe i minimalne zarade izjednači kao i da se visina minimalca utvrđuje dva puta godišnje. Po svemu sudeći sindikati koji su članovi Socijalno – ekonomskog saveta ne mogu da se izbore za veću minimalnu zaradu u pregovorima sa partnerima, odnosno poslodavcima i Vladom. Zbog toga je potrebno da se sindikalne centrale u Srbiji udruže i povedu zajedničku akciju za realnu cenu minimalne zarade. Ta borba je veoma važna jer povećanje minimalne zarade utiče i na rast svih drugih plata a uslovi da se ona izjednači sa minimalnom potrošačkom korpom u datom trenutku definitivno postoje – navodi Cvetanović.

Advokat Branko Pavlović takođe smatra da iznos minimalne zarade i minimalne potrošačke korpe treba da bude izjednačen.

– Osnovno pitanje koje treba postaviti je zbog čega se to dosad nije desilo a za to postoji veoma jednostavan razlog. Naime, vlast u Srbiji veoma loše upravlja državom što dovodi do stvaranja “rupa” u republičkom budžetu. U takvoj situaciji, kada u državnoj kasi nema dovoljno novca, upravo su zaposleni ti na čijim zaradama vlast zakida i u tome treba tražiti razloge zbog čega je novi iznos minimalne zarade niži od vrednosti minimalne potrošačke korpe – kaže naš sagovornik.

Predsednik Udruženih sindikata Srbije “Sloga” Željko Veselinović takođe ima isti stav o izjednačavanju minimalca i minimalne potrošačke korpe.

– To se nije desilo ni ovog puta tokom pregovora partnera u Socijalno-ekonomskom savetu. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, još u junu dok pregovori u SES-u na tu temu nisu ni počeli, saopštio da će iznos nove minimalne zarade biti oko 40.000 dinara i pokazalo se da je na kraju bilo onako kako je on i rekao. Inače, minimalna potrošačka korpa u Srbiji je samo formalno 43.000 dinara, dok je u realnosti već dostigla nivo od oko 50 hiljada. Da u našoj zemlji ima pravde minimalac se ne bi određivao kroz pregovore socijalnih partnera već bi se automatski usklađivao sa iznosom minimalne potrošačke korpe. Međutim, u Srbiji koliko će se minimalac povećati odlučuje isključivo predsednik Vučić i tako će ostati sve dok se ne pokrene generalni štrajk a da bi se tako nešto ostvarilo potrebna je saradnja svih relevantnih sindikalnih centrala u zemlji – zaključuje Veselinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari