Zajedno za Kragujevac: Izgradnja novog stadiona prilika za preporod tog dela grada 1Projekat novog stadiona u Kragujevcu Foto: Promo

Povodom najave predsednika Aleksandra Vučića da će se u Kragujevcu uskoro graditi novi, velelpni stadion reagovao je Pokret Zajedno za Kragujevac po čijem mišljenju lokacija novog „Čika Dače” u Šumaricama može da preporodi čitav ovaj deo grada i zadovolji i mnogobrojne potrebe privatnog sektora za adekvatnim poslovnim prostorom.

Prema njihovom mišljenju, svako ko iole voli svoj grad se obraduje na pomen izgradnje nekog od javnih objekata.

„U nadi da to nije samo obećanje poput Kliničkog centra, „severne obilaznice“, a u nedostatku bilo kojih gradskih investicija ili da budemo precizni potpunog fijaska kod izgradnje Javne garaže ili večite rekonstrukcije gradske tržnice želimo da krajnje dobronamerno ukažemo na neke od mogućnosti prilikom projektovanja i izgradnje ovakvog objekta” poručuju iz ZZK.

U ovom Pokretu smatraju da ovakav objekat treba da bude samoodrživ to jest da ga ne treba graditi isključivo kao sportsko borilište jer, kako podsećaju, utakmice se održavaju jednom u 15 dana za vreme sezone.

„Tako bi ovo novo zdanje predstavljao samo budući veliki trošak i monumentalni objekat koji bi većinu vremena bio prazan. Stoga treba insistirati da on bude postavljen u okviru trgovačkog središta za čitav taj deo Kragujevca kome gravitiraju Šumarice, Vašariste, deo centra, Aerodrom, Petrovac i ostale prigradske mesne zajednice“, smatraju u Zajedno za Kragujevac, napominjući da se radi o kompleksu od gotovo 10 hektara.

U pitanju je teren koji je prirodni nastavak Velikog parka te da se pešačkim stazama kroz park zadovoljava i ta veza kompleksa i centra kao i dela Univerziteta i srednjih škola, koja bi svojim sadržajima dodatno dala na značaju Velikog parka, odnosno to bi bila jedno od centralnih gradskih promenada i sasvim jedno novo gradsko središte.

„I za one koji samo odmahuju glavom želimo da podsetimo da je većina bila skeptična i prema rekonstrukciji stare Radničke kolonije, da bi smo sada došli do jednog od najuređenijih gradskih središta u kome vlada jagma za poslovnim prostorom i gde se u dobroj meri izmestio svakodnevni život grada, (kafići, restorani, picerije, trgovina – umesto dotrajalih i zapuštenih baraka), podsećaju Kragujevčane iz ZZK.

Stoga je, za njih, prirodno da se izmeste svi pomoćni tereni FK Radnički.

„Baza ili trening kamp FK Radničkog treba da bude na izmešten na drugu lokaciju poput sportskog kompleksa ’Bubanj’, prostora Šumarica ili uz atletski stadion, pošto je objekat novog stadiona klasično fudbalsko igralište”, ističu oni u svom saopštenu za javnost i medije.

Prema njihovim rečima, ovakav koncept omogućava da grad zadovolji i mnogobrojne potrebe ovdašnjeg privatnog sektora za adekvatnim poslovnim prostorom što dovodi do jedinstvene sinergije sporta privatnika i grada, a na zadovoljstvo građana Kragujevca.

Zajedno za Kragujevac: Izgradnja novog stadiona prilika za preporod tog dela grada 2
Sadašnji satdiona Čika Dača u Šumaricama Foto: Z.S.M.

„Uz kompleks zatvorenih bazena, rekonstrukciju otvorenih bazena kao i rekostrukciju središnjeg dela Velikog parka od bokserske sale, prostora restorana Koš i Sportke hale Park, iz takozvane ,,donacije” koji je već sada zapušten i demoliran, a u dobroj meri i nefunkcionalan (na čijem bi prostoru između ostalog mogao da bude izgrađen i pravi velodrom – biciklističke staze jer to jeste potreba naših najmlađih sugrađana i rekreativaca), sa košarkaskim terenima u središtu i sa ledenom pločom zimi ovaj deo grada bi svojim sadržajima roditeljima i deci, tinejdžerima omogućio najkvalitetnije sadržaje za boravak na otvorenom”, cene u Zajedno za Kragujevac.

Za ZZK ovakvi sadržaji čine grad – gradom.

Oni ponovo podsećaju da se prilike, kroz izgradnju fudbalskog stadiona, ne dešavaju svaki dan i da Kragujevac mora u potpunosti da iskoristi resurse kojima raspolaže i revitalizuje tako dragocen kompleks kojim retko koji grad raspolaže gotovo u centru grada.

Kako oni smatraju, to je budućnost Kragujevca.

Zato pokret Zajedno za Kragujevac insistira da u intresu građana Kragujevca i budućnosti njihove dece ove krajnje dobronamerne predloge lokalne vlasti i prihvate.

Više vesti iz ovog grada čitajte na psoebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari