Poslanik Ekološkog ustanka: Zamrznuti konflikt između Srbije i Kosova je održiv 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Dijalog sa Prištinom svakako treba nastaviti, pa makar trajao godinama, jer će u jednom trenutku morati da dođe do promene vlasti i u Srbiji i na Kosovu, pa će možda neki novi politički akteri uspeti da dođu do sporazuma brže nego ovi sadašnji, izjavio je u FoNetovom serijalu razgovora Kosinus poslanik Ekološkog ustanka Dragan Jonić.

On je rekao da francusko-nemački predlog sporazuma za Kosovo ne bi mogao da nazove realnošću, jer se ne zna šta je Srbija potpisala i šta u njemu stoji.

Da li je to predaja – ja mislim da jeste, s obzirom na to da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije konsultovao relevantne političke faktore, niti je pitao za savet bilo koga od opozicione grupacije i političara šta oni misle o tome, naglasio je Jonić.

Niti narod Srbije zna šta piše u tom sporazumu, niti možemo da očekujemo ništa dobro od njega, ukazao je Jonić, koji smatra da je zamrznuti konflikt održiv.

Imamo primer Kipra, na kome to stanje traje od 1974. godine, rekao je on i istakao da se mora razgovarati i pregovarati i na kraju doći do dugoročno održivog rešenja, za koje se još ne zna kakvo će biti.

Za Jonića je dilema Kosovo ili Evropska unija (EU) veštačka.

U EU je pet zemalja koje ne priznaju Kosovo. Što ne bismo mi mogli da budemo u članstvu Unije, a da ne priznamo Kosovo, upitao je Jonić.

On je naglasio da se članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama ne sme dogoditi ni po koju cenu, jer „oni nisu pokazali ni trunku kredibiliteta da uđu u bilo koju međunarodnu organizaciju sa kršenjem ljudskih prava jedne nacionalne zajednice“.

Upitan da li je u Srbiji potreban referendum o Kosovu, Jonić je odgovorio potvrdno i objasnio da će u jednom trenutku narod morati da kaže šta misli o tome.

On misli da rizik sukoba Srbije i Kosova ne postoji i da su priče o toj opasnosti „samo zveckanje sabljom“ i podizanje rejtinga pred svojim biračima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari