Žarko Korać: Jedino ozbiljno angažovanje Amerike može da spreči sukob kosovskih Albanaca i Srba 1Foto: EPA-EFE/ BRANDEN CAMP

Za razliku od ranijih kriza na severu Kosova, poslednja je bila znatno opasnija, pucanje u pravcu vozila KFOR, demobilisanje srpskih predstavnika u policiji Kosova…, potencijalno je vodila u oružani konflikt – kaže za Danas psiholog Žarko Korać.

Isto tako, napominje on, takva situacija je pokazala da jedino ozbiljno angažovanje SAD može da spreči sukob.

– Evropska unija nema tu moć političkog pritiska iako je oružano predstavljena u KFOR – smatra Korać.

Žarko Korać: Jedino ozbiljno angažovanje Amerike može da spreči sukob kosovskih Albanaca i Srba 2
Foto: FoNet/Milica Vučković

Rat u Ukrajini je temeljno promenio političku mapu Evrope, dodaje, a Zapad je svestan da bi Rusiji jako odgovarao oružani sukob na Kosovu.

– Skrenuo bi bar donekle pažnju sa ukrajinskog rata, angažovao bi mnogo više vojno, politički i ekonomski Zapad u našem regionu. Zato SAD žele da što pre konačno politički reše kosovski problem. Vide ga kao mogući izvor stalne napetosti u ovom delu Evrope. Po meni, glavni problem je što sadašnje rukovodstvo Srbije to ne želi. Vučić je svestan da mu neprekidno otvorena kriza donosi podršku u javnom mnenju, tipa – bori se da “sačuva Kosovo u sastavu Srbije” a rešenje bi dovelo do gubitka glasova među njegovim biračima. Dovelo ga u sukob sa crkvom i najradikalnijim delovima našeg društva – kaže sagovornik Danasa.

Žarko Korać: Jedino ozbiljno angažovanje Amerike može da spreči sukob kosovskih Albanaca i Srba 3

Pored toga, ističe, on neprekidno drži otvorenim pitanje granica Srbije, pre svega u odnosu na BiH.

– Zašto bi to pitanje zatvorio baš na Kosovu. Vučić je vidljivo sve nervozniji – Rusija je izolovana i ne može da računa na njenu podršku, on joj nije uveo sankcije jedini u Evropi, EU je sve kritičnija prema njemu, evropske integracije su zaustavljene, Zapad želi rešenje kosovskog problema sledeće godine. Spoljna politika Srbije je doživela krah i nikakvu alternativu za sada ne traži. Nikakve haubice na granici Kosova i ljudi u crnim kapuljačama neće pomoći da reši kosovski problem – napominje Žarko Korać.

Prema njegovim rečima: „Jedna stara poslovica kaže: gde je namera, tu je i način rešenja“.

– Kada Vučić i SNS reše da okončaju kosovski problem, naći će se i rešenje. Ali sam trenutno potpuni pesimista u vezi toga – zaključuje on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari