Žarko Korać: Ponekad mislim da je Slobodan Milošević imao samostalniju politiku prema Rusiji od Vučića 1Foto: Beta/Miloš Miškov/EPA PHOTO EPA/SAŠA STANKOVIĆ/ss-fob

Marija Zaharova i inače ima običaj da preti, i koristi sasvim nediplomatski rečnik u svojim nastupima. To je gotovo neverovatno za nekoga ko predstavlja ministarstvo spoljnih poslova Rusije a i sama je iz diplomatske porodice – kaže za Danas psiholog Žarko Korać.

Zvanična predstavnica ruskog MIP-a, istakla je da izbor saradnje sa Zapadom umesto sa Rusijom bio bi štetan po Srbiju.

Zaharova je rekla da emisari Vašingtona, Brisela i drugih zapadnoevropskih prestonica vrše žestok pritisak na srpske vlasti „bukvalno svakodnevno“.

„Nacionalni interesi nisu predmet cenkanja, Beograd razume nezavisnu vrednost rusko-srpskog strateškog partnerstva i zato se uzdržava od praktičnih mera na štetu naših odnosa“, rekla je Zaharova.

Prema rečima Žarka Koraća, Marija Zaharova je imala antisemitske komentare, a i „često deluje da je pripita“.

– Ali, ona to ne radi samostalno jer bi davno ranije bila smenjena. Valjda tako njen ministar Sergej Lavrov koji je zbog rata u Ukrajini skoro sasvim izgubio svoj mežunarodni ugled, misli da će se kao Dmitrij Medvedev pokazati “čvrst i odlučan” – ističe naš sagovornik.

Žarko Korać: Ponekad mislim da je Slobodan Milošević imao samostalniju politiku prema Rusiji od Vučića 2
foto FoNet Milica Vučković

Komentarišući izjavu Marije Zaharove da je čestitka predsednika SAD Džoa Bajdena predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću povodom Dana državnosti Srbije – bezobrazlukom i „pokušaj neskrivenog pritiska“, sagovornik Danasa kaže da je „njen napad na Bajdenovu čestitiku povodom dana državnosti Srbij sasvim u njenom stilu – grub, uvredljiv, svađalački i pun pretnji“.

– Sve je smešala, EU, SAD, Kosovo, granice i samostalnost Srbije, falilo je još samo pominjanje “vekovnog prijateljstva Srbije i Rusije”. Sve to pokazuje ne samo trenutnu obezglavljenost ruske spoljne politike, već i potrebu Rusije da zadrži Srbiju kao monetu za potkusirivanje u svojim odnosima sa Zapadom – kaže Korać.

Pradoksalno, zbog neuvođenja sankcija Rusiji, Srbija nikada nije bila nesamostalnija u svojoj spoljnoj politici.

– Bahata Zaharova svojim stalnim uvredama na račun Srbije to samo demonstrira. Samostalna zemlja bi odgovorila na ove uvrede, uputila protestnu notu Rusiji, pozvala ruskog ambasadora na razgovor. Ali Vučić i Dačić, se to ne usuđuju. Ponekada mislim da je Slobodan Milošević imao samostalniju politiku prema Rusiji od sadašnje vlasti u Srbiji – zakljčuje Žarko Korać.

Žarko Korać: Ponekad mislim da je Slobodan Milošević imao samostalniju politiku prema Rusiji od Vučića 3
Foto: EPA-EFE/ALEXEI DRUZHININ /

Prema rečima Marije Zaharove, „stvarni cilj SAD nije da ’stabilizuju‘ region, već da slome političku volju srpskog rukovodstva i, pre svega, da ga primoraju da se pridruži režimu sankcija Rusiji“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari