Zaštitnik građana zabrinut zbog položaja uhapšenih Srba na Kosovu i Metohiji 1foto (BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ)

Zaštitnik građana Zoran Pašalić izrazio je danas zabrinutost za položaj uhapšenih Srba na Kosovu i Metohiji koji su, kako je naveo, izloženi zlostavljanju, zbog čega je apelovao da se bez odlaganja ispitaju i sankcionišu svi akti zlostavljanja.

Pašalić je u saopštenju povodom 26. juna, Međunarodnog dana podrške žrtvama torture, naveo je da je u cilju prevencije torture i drugih oblika zlostavljanja veoma značajno hitno sprovođenje istraga o svim navodima o mogućem zlostavljanju, kao i adekvatna podrška žrtvama i izvesnost kažnjavanja izvršilaca.

„Borba protiv torture nije samo borba za žrtve torture, već i borba za dostojanstvo svih nas, a pravo na dostojanstvo u Ustavu Srbije, u odredbi zaštite ljudskih prava, stoji pre prava na život“, kazao je on.

Zaštitnik građana je naveo da su na normativnom planu u Srbiji preduzeti koraci za prevenciju torture i drugih oblika zlostavljanja i unapređenja postupanja prema licima lišenim slobode, ali da suzbijanje neadekvatnog postupanja podrazumeva i preduzimanje neophodnih koraka kako bi se obezbedila njihova primena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari