Zašto Angeli Merkel raste popularnost iako je u penziji? 1foto EPA-EFE/CLEMENS BILAN

„Angela Merkel za šesnaest godina vlasti nije bila polarizujuća političarka“, ističe Dimitrije Milić, programski direktor organizacije „Novi treći put“ za portal Danasa, upitan da prokomentariše rast podrške bivšoj nemačkoj kancelarki i nakon što se povukla iz političkog života, što on objašnjava i njenim „dostojanstvenim odlaskom sa vlasti“.

Angela Merkel, bivša kancelarka Nemačke, ne samo da se nalazi na prvom mestu omiljenih nemačkih političara, prema najnovijoj anketi INSA sprovedenoj za nemački „Bild“, koju su preneli i domaći mediji, nego je tu prednost uvećala u poslednjih mesec dana, uprkos povlačenju iz politike.

Zašto Angeli Merkel raste popularnost iako je u penziji? 2Milić ističe da Merkelova nije generisala „mnogo tvrdih negativnih reakcija“ ni tokom svoje karijere. Umesto toga, „ideološki je više težila kompromisu, nego vrednosnom puritanizmu i preuzimala je popularne ideje svojih protivnika“.

Iz tog razloga je, kako ocenjuje Milić, Merkelova generalno u istraživanjima dobijala dobre ocene širokih slojeva stanovništva.

„Tokom kriza se dobro snalazila i projektovala stabilnost u haotičnim vremenima. Danas kada je van funkcije, njena podrška u istraživanjima je dodatno porasla. Razlog za to je dostojanstven odlazak za vlasti sa već viskom podrškom, a sada ni nema kancelarsku odgovornost i nema povoda za potencijalno negativne reakcije kod građana i da joj se potezi mere“, navodi Milić.

Kako sada stvari stoje, ukazuje on, bivša kancelarka Nemačke nema „lukrativne angažamane“ nakon kraja mandata, niti otkrivene afere u odnosu na period vlasti, što utiče na percepciju političara kod građana i nakon što se povuku sa vlasti.

– To je najčešće kod građana minus kod penzionisanih političara, a Merkel nije sledila taj primer Gerharda Šredera, Sebastijana Kurca i mnogih drugih – navodi on.

Aktuelni kancelar Šolc tek na trećem mestu po popularnosti

Bivša kancelarka Nemačke Angela Merkel, prema anketi INSA, sada ima podršku 59,3 odsto građana, što je za tri procentna poena više u odnosu na rezultate ankete od 29. novembra. Na drugom mestu najpopularnijih nemačkih političara je ministar zdravlja Karl Lauterbah.Aktuelni kancelar Olaf Šolc sa 51 odsto podrške ispitanika, zauzima tek treću poziciju u ovom istraživanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari