Zašto bi prevremeni izbori u novembru destabilizovali Srbiju: Procena lidera SVM 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Predsednik Saveza vojvođanskih Madjara (SVM), Ištvan Pastor, izjavio je danas da bi održavanje prevremenih izbora u novembru u velikoj meri destabilizovalo državu, što, po njegovom mišljenju – ne sme da se dogodi.

„Izbori u novembru značili bi da ni na lokalnom, pokrajinskom, ni državnom nivou ne bi postojalo telo sposobno da donese odluku o budžetu za narednu godinu. Tada bi čitava država ušla u period privremenog budžeta, ili privremenog finansiranja, i mislim da to nema nikakvog političkog smisla“, kazao je Pastor za Subotički madjarski radio, a prenosi Panon RTV.

On je ocenio da i dalje zastupa stav da je potrebno ispuniti zakonom i ustavom propisani mandat, „nezavisno od toga da li se to nekome dopada ili ne“.

„Razumem da su prevremeni izbori način praktikovanja vlasti, da stvaranje i održavanje napetosti u društvu, ili njihovo smirivanje u određenom trenutku imaju i svoje racionalne razloge. Na vidim zbog čega bi se održali prevremeni parlamentarni, pokrajinski ili lokalni izbori, jer lokalne samouprave normalno funkcionišu, koliko znam i vojvođanski parlament i Vlada, dakle nema funkcionalnih razloga za prevremene izbore“, smatra Pastor.

On se najavio da još nije poznato da li će ova stranka na izbore za mesne zajednice u Subotici da ide samostalno ili u koaliciji sa Srpskom naprednom strankom.

„Praksa je pokazala da ni na prethodnim izborima nismo išli jedni protiv drugih, napadajući se međusobno, što je bila dobro jer je time sprečeno narušavanje međusobnih odnosa na lokalu“, zaključio je Pastor.

Zašto bi prevremeni izbori u novembru destabilizovali Srbiju: Procena lidera SVM 2
foto Antonio Ahel/ATAImages

Predsednik SVM-a je rekao i da će na izbornoj skupštini ove stranke, koja će biti održana 20. maja u Malom Iđošu, biti odlučeno da li će on kao dosadašnji predsednik stranke, nakon 16 godina, i dalje ostati na čelu stranke.

On je najavio i da se očekuje da će podvožnjak u centru grada zbog izgradnje brze pruge do državne granice biti zatvoren od juna do oktobra, a da treba da bude završen do kraja 2024. godine.

„Saobraćaj u gradu će sigurno biti otežan, ali će se po okončanju poslova do Beograda stizati za 65 minuta, a do Novog Sada za malo više od 30 minuta“, zaključio je Pastor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari