Zašto je Jeremićev predlog o vojnom roku loš spin i populizam? 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Uvođenje vojnog roka u Srbiji poput onog u Austriji i Švajcarskoj, kako predlaže predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić nije realno i loš je pokušaj spina i populizam, kažu sagovornici Danasa.

Jeremić je u Paraćinu izjavio da je Srbiji u 21. veku neophodna jaka i dobro obučena vojska, a pošto se opredelila za vojnu neutralnost, jedini način da se to postigne je uvođenje služenja vojnog roka, fleksibilnog i savremenog, kao u Austriji ili Švajcarskoj.

Novica Antić, predsednik Vojnog sindikata Srbije, za Danas kaže da bi i oni u vojsci voleli da je to moguće, ali nažalost nije.

– Srpski Ustav jemči pravo na prigovor savesti, odnosno na slobodan izbor da li će regrut vojni rok služiti sa oružjem ili bez oružja. To dalje nesporno znači, uz činjenicu da jednom dostignut nivo ljudskih prava ne može da se umanjuje, da je opet na potencijalnom regrutu da izabere da li će služiti vojni rok onako kako ga mnogi vide, sa oružjem. Pored toga, važno je reći da nama za vojsku svake godine stasa oko 40.000 mladića, a to nisu potrebe naše države i vojske – objašnjava on.

Kako dodaje, on bi voleo da vidi ko je taj ko će od tih 40.000 izdvojiti na primer 10.000 koliko bi trebalo da se popune naše jedinice takvim vojnicima i reći eto vi idete u vojsku.

– Uz to sve imamo i diskriminaciju, jer će se s obzirom na interesovanje sigurno naći i deo devojaka koje žele da služe vojni rok. Tema je svakako kompleksna, a uveren sam da je toga svestan i gosp. Jeremić, koji očigledno kao i mnogi drugi političari ovu temu koristi za sticanje počitičkih poena, nazalost samo kod starijih birača – kaže Antić.

A Goran Miletić, programski direktor Civil Rights Defendersa, ukazuje na to da je umesto populističkih ideja o služenju vojnog roka, u Srbiji nažalost potrebna obavezna edukacija o vladavini prava, slobodi medija i jednakosti svih građana.

– Takva vrsta znanja i medijska pismenost su preduslov napretka, dok su bilo kakve vojne ideje uvod u novu katastrofu – navodi on za Danas.

Dok Đorđe Miketić, poslanik Zajedno, smatra da je ova izjava samo loš pokušaj spina.

– Ova vlast ne plaća ni svoje profesionalne vojnike, mnogi napuštaju službu, maltretiraju ih neznalice, na vežbama ginu zbog želje da se oružje proda a ne zbog iskrene želje da se vojska drži na visokom i profesionalnom nivou. Da li je neko snosio odgovornost za smrt Omera Mehića i članove posade helikoptera, za Dejana Stojkovića koji je poginuo na vojnoj vežbi na Pešteru, smrt dvojice gardista na straži 2004. Vreme je da našoj vojsci pružimo najbolje uslove a ne da ih predsednik naziva manekenima – zaključuje Miketić za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari