Zašto je opasno potpisivati bilo kakve sporazume sa Orbanom u vezi sa izbeglicama: Pravnik za ljudska prava objašnjava za Danas 1Nikola Kovačević (Foto: Medija centar)

Potpisani Memorandum o jačanju trilateralne saradnje u oblasti efikasne borbe protiv ilegalnih migracija od strane predsednika Srbije Aleksandra Vučića, premijera Mađarske, Viktora Orbana i austrijskog kancelara, Karla Nehamera, daje razloga za brigu zbog činjenice da i njen tekst, ali i njeni potpisnici, (pre svih Orban), i njihova izlaganja orbitiraju oko opasnog narativa borbe protiv ilegalne migracije i borbe protiv organizovanog kriminala u smislu krijumčarenja j trgovine ljudima – komentariše za Danas Nikola Kovačević, pravnik za ljudska prava.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom i austrijskim kancelarom Karlom Nehamerom, da će tri zemlje raditi zajedno na rešavanju problema ilegalne migracije.

„Postigli smo važan dogovor oko readmisije, odnosno proterivanja onih koji nemaju sanšu da dobiju azil. Moraćemo da obezbedimo avione za povratak migranata, a to je veoma skupo. Podelićemo troškove sa Mađarskom i Austrijom, i dogovorili smo se da to bude fer odnos“, naglasio je Vučić.

„To je neophodno, jer se pokazalo da je azilski sistem Evropske unije doživeo neuspeh“, kaže Nehamer. „Ako Srbija brani svoje granice, ne brani samo svoju teritoriju, nego i Mađarsku i Austriju i celu EU i zato smo zahvalni Srbiji“, rekao Orban.

Trojica zvaničnika potpisali su danas Memorandum o jačanju trilateralne saradnje u oblasti efikasne borbe protiv ilegalnih migracija.

Zašto je opasno potpisivati bilo kakve sporazume sa Orbanom u vezi sa izbeglicama: Pravnik za ljudska prava objašnjava za Danas 2

Kako naglašava sagovornik Danasa, takva retorika je uvek fasada iza prakse tzv. “pushbackova”, odnosno kršenja zabrane kolektivnog proterivanja, nasilja na granicama, po kojima je Mađarska poznata, kao i kršenju zakona, Ustava i konvencija koje takvo ponašanje graničnih policija strogo zabranjuju.

Zašto je opasno potpisivati bilo kakve sporazume sa Orbanom u vezi sa izbeglicama: Pravnik za ljudska prava objašnjava za Danas 3
Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

– Ohrabruje da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pomenuo izbeglice, što nije praksa kod populističkih lidera kao sto je Orban, i treba ga držati za tu reč, jer je i sam rekao da je preko 60 odsto judi iz Sirije i Avganistana, što znači da nije reč o ilegalnim migrantima, već o izbeglicama na koje mere vraćanja, više puta pomenute, i mere uskraćivanja prava na pristup teritoriji i postupku azila ne bi smele da se primenjuju – smatra Nikola Kovačević.

Ponavljam, dodaje on, rizično je i opasno potpisivati bilo kakve sporazume sa Mađarskom, a na temu takozvane borbe protiv takozvanih „ilegalnih migracija“ jer je Mađarska zemlja koja je demontirala svoj sistem azila, koja svakodmevno krši suverenitet Srbije vraćajući izbeglice nazad, bez saradnje sa Srbijom.

– Mađarska je sahranila Konvenciju o statusu izbeglica i Evropsku konvenciju o ljudskim pravima na granici sa Srbijom – zaključuje sagovornik Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari