Zašto je PSG glasao za prijem kosovske DPK u Liberale Jugoistočne Evrope, a Nova stranka iz njih izašla 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Natan Albahari, internacionalni sekretar PSG, za Danas kaže da je podržao članstvo Demokratske partije Kosova (DPK) čiji je osnivač Hašim Tači u LIBSEEN (Liberali Jugoistočne Evrope) da bi pružio šansu novoj političkog generaciji na Kosovu koja želi da raskrsti sa nacionalizmom i ratnom prošlošću i da doprinese pomirenju u regionu.

– Smatrao sam da politika blokiranja i uslovljavanja kroz koju i Srbija prolazi već 30 godina nije dobar put ako želimo napredak – rekao je Albahari.

Danas je objavljeno da je Predsedništvo Nove stranke jednoglasno u Beogradu donelo odluku da ta stranka napusti Liberale Jugoistočne Evrope zbog prijema DPK, jer kako je navedeno smatraju da organizacijama čiji su osnivači ratni zločinci, nije mesto u liberalnim organizacijama, već na smetlištu istorije.

Tokom dana je na Tviteru jedan od tviteraša postavio pitanje predsedniku PSG Pavlu Grboviću da li je tačno da je ta partija podržala članstvo DPK na sastanku u subotu.

U međuvremenu je vršilac dužnosti predsednika Nove stranke Norbert Cvijanov za jedan od tabloida potvrdio da je predstavnik PSG glasao „za“.

– Tačno je da je u subotu u članstvo LIBSEN primljena stranka sa Kosova PDK, koja ima potpuno novo rukovodstvo bez glasova protiv. Podržao sam njihovo članstvo, nakon što sam dobio garancije da će oni potpuno promeniti politiku u duhu evropskih liberalnih vrednosti, pomirenja u regionu, a pre svega u odnosu prema Srbima sa Kosova. Razlog zašto sam to učinio je da pružimo šansu novoj političkog generaciji na Kosovu koja želi da raskrsti sa nacionalizmom i ratnom prošlošću i da doprinese pomirenju u regionu. Smatrao sam da politika blokiranja i uslovljavanja kroz koju i Srbija prolazi već 30 godina nije dobar put ako želimo napredak. Ali istovremeno ovo njihovo članstvo uslovljeno je proverom za godinu dana gde ćemo utvrditi da li su obećane reforme zaista i sprovedene. Ne mislim da je ovo naročito važno pitanje s obzirom da su i druge stranke sa Kosova već članice gotovo svih evropskih afilijacija u okviru kojih dele članstvo sa partijama iz Srbije – naveo je Albahari.

Kako je dodao, iznenađujuć mu je potez Nove stranke koja je mogla, a nije sprečila prijem PDK u LIBSEN.

– Jedan glas je bio dovoljan da blokira njihovo članstvo u ovoj grupaciji. Nova stranka bila je uzdržana na glasanju, nije uzela učešće u dvodnevnoj raspravi na ovu temu, a naknadno su videli prostor da optuže PSG i sve druge članice LIBSEN-a, za aktivno delovanje pomirenja u regionu, ne bi li za sebe obezbedili nešto jeftinih poena u domenu populizma i nacionalizma – naveo je Albahari.

Treći predstavnik iz Srbije, prema nezvaničnim saznanjima, iz Građanske platforme bio je uzdržan.

Na zavničnom Tviter nalogu LIBSEEN-a objavljena je reakcija na potez Nove stranke u kojoj se navodi da su s iznenađenjem primili vest o povlačenju Nove stranke iz ove organizacije.

 


Kako se navodi, o članstvu DPK se razgovaralo u Sarajevu 14. maja i da je bio prisutan i v.d. predsedniak Nove, Cvijenov, koji za razliku od ostala dva predstavnika članica iz Srbije nije učestvovao u diskusiji i podelio svoej stavove sa ostalima.

LIBSEEN na Tviteru navodu da je DPK primljen bez glasa protiv.

„Nakon sastanka nije izraženo nezadovoljstvo, što se vidi na grupnim fotografijama. Žalimo zbog odluke Nove stranke i spremni smo da nastavimo sa radom kako bismo doneli jedinstvo svim političkim snagama u regionu koje se pridržavaju naših zajedničkih liberalnih vrednosti i posvećene su beskompromisnom radu na pomirenju i budućnosti nacija u regionu koje se zalažu za liberealnu demokratiju“, zakljčuju u LIBSEEN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari