Zašto Marko Jakšić iz Severne Mitrovice smatra da su današnji izbori na severu Kosova značajni? 1foto: Printscreen/YouTube/KoSSev

 

Marko Jakšić, pravnik iz Severne Mitrovice, i nekadašnji odbornik u lokalnoj skupštini sa liste Olivera Ivanovića smatra da su današnji izbori na Kosovu značajni iz više razloga.

On je na svom Fejsbuku objasnio i zašto.

„Prvo, ogoleli su bezrezervnu podršku koju Kurti ima od nekoga sa Zapada da po svaku cenu uspostavi kontrolu nad Severom i bez da poštuje međunarodne obaveze koje Kosovo ima ali i sopstvene zakone (eksproprijacija npr.) odnosno da je od početka jedna strana sve vreme varana pa čak i po pitanju nevladine organizacije ZSO dok se na terenu situacija menjala na gore iz dana u dan. Bojkot izbora je u ovim okolnostima više nego razumljiva stvar (trebao je ranije da se desi) što pokazuje i broj onih Srba koji su na njih izašli“, napisao je on.

Kao drugi razlog on navodi, da pokazuju stvarni odnos stanovnika Severa prema Kurtiju i njegovim vlastima.

„Dakle jedno potpuno nepoverenje i prezir. Kao i to da je desetogodišnji proces reintegracije koji je bio posledica Briselskog dijaloga definitivno mrtav. Odnosno da više nema nikakvog poverenja između centralnih vlasti i lokalnog stanovništva, kao i to da se isto ne izgrađuje specijalnim policijskim snagama u punoj ratnoj opremi koji kroz nišan gledaju svakog od nas pa i malu decu“, ukazuje on.

Treći razlog on navodi da postoje dva puta nakon sutra, i oba zavise od međunarodne zajednice.

„Prvi je da prihvate rezultate izbora kao svoj poraz i nateraju Kurtija da povuče baze specijalne policije i formira ZSO, u šta lično ne verujem. A drugi je da nastave u već postojećem modu, da priznaju rezultate kao legitimne, odnosno i formalnu albanizaciju četiri većinski srpske opštine, i dozvole nastavak Kurtijevog divljanja na Severu kroz dodatnu militarizaciju, nova hapšenja, šikaniranja, ugnjetavanja i kršenja osnovnih i ljudskih prava lokalnog stanovništva (ala Milošević i Drenica) što će tenzije vrati na najviši mogući nivo“, objašnjava on.

https://www.danas.rs/vesti/politika/kosovo-izbori-za-gradonacelnike-zvecan-leposavic-zubin-potok-kosovska-mitrovica/

Njemu je ovaj drugi scenario verovatniji.

„Predstoji nam još teži period od ovoga do sada, ali valjda to tako mora jer nismo ni svi Evropljani jednaki. Samo po ko zna koji put ponavljam: nema ljubavi na silu! Niti demokratije i državnosti uz duge cevi. Srećan nam bojkot!“, zaključio je Jakšić.

Danas se u četiri opštine na severu Kosova održavaju lokalni izbori koje Srbi bojkotuju. Zato na izborima učestvuju Mitrovačka građanska inicijativa, Demokratska partija Kosova, Pokret Samoopredeljenje, kao i nezavisni kandidat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari