Zašto se ukrajinski ambasador u Srbiji zahvaljuje supruzi Aleksandra Vučića? 1Foto: BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV

Ukrajinski ambasador u Srbiji Volodimir Tolkač izjavio je danas u Beogradu, uoči Marša solidarnosti sa Ukrajinom, da ta zemlja, braneći sebe od ruske agresije, brani celu Evropu.

Uoči Marša solidarnosti sa Ukrajinom, povodom 32. godišnjice proglašenja nezavisnosti te zemlje, Tolkač je rekao da njegova zemlja brani celu Evropu od „ruskog sveta“ koji ni Ukrajinu ni Evropu „ne želi da vidi kao slobodnu i demokratsku“.

„Od 32 godine samostalnosti, Ukrajina devet godina brani svoju nezavisnost. Ovu godišnjicu obeležavamo u suzama jer sada branimo svoju nezavisnost. Rusija ne vidi Ukrajinu kao nezavisnu državu. Nemamo alternativu, moramo da branimo državu i demokratske principe ili će nas Rusija uništiti“, kazao je Tolkač.

On je izrazio zahvalnost „svima koji razumeju“ da Ukrajinci nemaju alternativu i koji im pomažu da izdrže tu borbu.

„Želim da zahvalim i predsedniku Srbije (Aleksandru Vučiću) i Vladi i prvoj dami (Tamari Vučić). Ta pomoć je izuzetno velika i važna za nas“, naveo je Tolkač.

Učesnici Marša solidarnosti, među kojima su i drugi predstavnici diplomatskog kora i ukrajinske zajednice, krenuli su u šetnju od Pionirskog parka do Trga Republike, gde će biti skup povodom godišnjice proglašenja nezavisnosti Ukrajine.

Američki ambasador Kristofer Hil, upitan zašto na skupu nema predstavnika Srbije, rekao je da su ovonedeljni sastanak Vučića i ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog u Atini, kao i jučerašnje onlajn učešće premijerke Ane Brnabić na samitu Krimske platforme, „znak da se Ukrajina i Srbija približavaju“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari