Zašto su Osmani i Kurti otputovali u SAD: Najvrednija investicija Kosovu od Blinkena i ćerke Medlin Olbrajt 1foto: Printscreen/YouTube/Kosova Press (Arhiva)

Predsednica Kosova Vjosa Osmani i premijer Aljbin Kurti juče su u Sjedinjenim Američkim Državama prisustvovali potpisivanju energetskog sporazuma sa nezavisnom agencijom SAD „Millennium Challenge Corporation“ (MCC) – u čijem bordu direktora su državni sekretar SAD Entoni Blinken, sa kojim su se Osmani i Kurti i sastali, kao i Alis Olbrajt, ćerka Medlin Olbrajt.

Osmani i Kurti su u poseti SAD bili na ceremoniji povodom potpisivanja sporazuma vrednog 236,7 miliona dolara, koji bi trebalo da obezbedi energetsku stabilnost Kosova, a kosovski zvaničnici naveli su da je ovo „najveća investicija u energetski sektor Kosova“, i ujedno najveća pojedinačna investicija u istoriji Kosova od proglašenja nezavisnosti.

Sporazum je u ime Kosova postpisala ministarka energetike Artane Rizvanoli, a u ime Milenijum čelendž korporejšn (MCC) izvršna direktorka te agencije Alis Olbrajt.

Osmani i Kurti su prisustvovali potpisivanju a nakon toga su imali zakazan sastanak u Stejt departmentu sa američkim državnim sekretarom Entoni Blinkenom.

Kako je ranije saopšteno iz kabineta kosovske predsednice, tokom boravka u Vašingtonu predsednica i premijer Kosova imaće i druge susrete, ali nije konkretno navedeno sa kim.

Osmani se povodom posete oglasila i na Tviteru uz poruku da se raduje sastanku na kome će dodatno biti ojačano „gvozdeno prijateljstvo“ Kosova i SAD.

– Razgovaraćemo o načinima da naša dva naroda i zemlje zbližimo u ovom ključnom trenutku za demokratiju, mir i bezbednost širom sveta – poručila je Osmani, prenosi Kosovo onlajn.

Milenijum čelendž korporejšn (MCC) je nezavisna agencija Vlade SAD koja finansira projekte zemalja u razvoju. Glavni fokus ove agencije su države u Africi, a na Balkanu su, osim Kosova, finansirali i projekte u Albaniji. Na čelu ove agencije nalazi se Alis Olbrajt, ćerka Medlin Olbrajt, nekadašnje državne sekretarke SAD, koja se tokom sukoba oko Kosova 1999. zalagala za operaciju NATO protiv Srbije.

Odbor MCC odobrio je 1. jula 2022. godine ovo energetsko ulaganje na Kosovu, a programom je predviđeno da Kosovo dobije energetske rezerve preko baterija kapaciteta od oko 347 megavat časova i biće u funkciji stabilizacije mrežnih frekvencija, kako je objasnila ministarka enegetike Kosova Artane Rizvanoli.

Direktorka MCC za Kosovo, Sara Olmsted, ranije je rekla da realizacija programa dolazi u trenutku kada se svet suočava sa energetskom krizom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari