Zavetnici pozivaju zvaničnike Srbije da se oglase povodom "provokacija" iz Albanije 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Srpska stranka Zavetnici zatražila je danas od državnog rukovodstva da reaguje na izjave najviših albanskih zvaničnika koji su na zajedničkoj sednica ksovske i albanske vlade u Tirani „pozvali na komadanje srpske teritorije“.

„Smatramo neprihvatljivim da se niko od državnih zvaničnika još nije oglasio povodom otvorenih provokacija iz Tirane koja obeležavanje Dana albanske zastave kontinuirano koristi za demonstraciju svojih ekspanzionističkih pretenzija prema Republici Srbiji“, nabodi u saopštenju ta stranka.

Zavetnici pitaju „kako je moguće da vlast Edija Ramu naziva prijateljem Srbije kada on pozivima na ujedinjenje Albanije i Kosova najdirektnije napada teritorijalni integritet naše države i podriva njene međunarodno priznate granice“ i da li se „saradnja i dobri odnosi mogu graditi na večitom uzmicanju i prihvatanju svih uvreda i poniženja koja stižu iz zvanične Tirane“.

Prema tvrdnjama Zavetnika, Albanija „već decenijama ugnjetava srpsku zajednicu“ kojoj su u toj državi „uskraćena najosnovnija ljudska prava – na lično ime i maternji jezik“.

„Očekujemo od Vlade Republike Srbije i resornog ministarstva da povodom neprijateljskog gesta albanskih zvaničnika upute protestnu notu albanskom MIP i pozovu ambasadora Albanije na službeni razgovor“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari