Srbi neće napustiti institucije Kosova, ali će se sami suspendovati   1Protrst Srba u Gračanici Foto: Radio KIM, Izvor: KoSSev

Protestna šetnja koja je u severnom delu Kosovske Mitrovice počela u podne zbog, kako je prethodno u Beogradu najavljeno, odluke da se srpski parlamentarni i predsednički izbori 3. aprila ne održe na teritoriji Kosova, završena je nešto pre 13.00 sati, na kraju mitrovačkog šetališta, u blizini glavnog mosta.

Kako je javio portal Kossev.info velikom broju građana se na tom mestu obratio predsednik Srpske liste i ministar u kosovskoj vladi Goran Rakić, koji u svom govoru „nijednom nije spomenuo izbore“, već je govorio o koracima koje je ta lista preduzela povodom suspenzije predsednice Osnovnog suda u Mitrovici Ljiljane Stevanović.

Sudiju su vlasti u Prištini suspendovale kao odgovor na njeno učešće pre tri dana na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost u Palati Srbije, kome su prisustvovali i drugi predstavnici Srba sa Kosova.

„Prema informacijama koje smo jutros dobili i ja i gradonačelnici, sve sudije srpske nacionalnosti, radnici sudstva, pravosudnih organa nisu danas otišli na svoja radna mesta, u znak podrške smenjenoj predsednici suda Ljiljani Stevanović“, kazao je Rakić.

Dodao je da će tako i ostati, „sve dok se Ljiljana Stevanović ne bude vratila na posao“.

Osim njih, kako je izjavio, i svi politički predstavnici koji rade u kosovskim institucija su se „sami suspendovali“ iz istog razloga.

„Od danas i svi mi politički predstavnici koji radimo u kosovskim institucijama takođe smo suspendovani i nećemo raditi, niti obavljati nikakvu dužnost sve dok ne budu na posao vratili predsednicu suda“, rekao je Rakić.

Rakić je poručio da je, na sastanku sa Vučićem „prvi put došlo do neslaganja i postizanja zajedničkog dogovora“.

„Naš stav i naš predlog na tom sastanku je bio da napustimo sve institucije. I juče sam se čuo, danas smo se čuli sa predsednikom i zamolio nas je da to ne radimo. Predsedniče Vučiću, ovo je poruka i za Vas – mi nismo ti koji krše Briselski sporazum. Priština ga krši, gospodin Kurti krši Briselski sporazum, gospodin Bisljimi krši Briselski sporazum“, istakao je Rakić.

Dodao je da „niko nije uplašen“.

„Vidite koliko ljudi je danas ovde. Ponoviću još jednom – zabrinutih ljudi. Niko nije uplašen i ostaćemo jedinstveni i ovom prilikom šaljem poruku i Prištini i gospodinu Kurtiju i Kosovskoj policiji čije se takozvane Specijalne jedinice nalaze u južnom delu Mitrovice da nas nisu uplašili, da ćemo ostati ovde jedinstveni, složni i borićemo se za svoja prava“, rekao je Rakić.

Naveo je da će i „svi radnici svih ostalih institucija biti bukvalno suspendovani sve dok predsednicu suda ne vrate na svoj posao, to jest dok se sve ne vrati u predjašnje stanje“.

Protest i u Gračanici

Na protestu koji je danas u Gračanici organizovan zbog odluke kosovskih vlasti da se ne omogući glasanje na srpskim predsedničkim i parlamentarnim izborima, okupilo se nekoliko hiljada građana iz srpskih sredina južno od Ibra.

Dalibor Jevtić, potpredsednik Srpske liste je poručio da Srbi više neće tolerisati institucionalno nasilje koje nad njima sprovodi vlast u Prištini, prenosi KoSSev.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari