Zbog pitanja o protestima Srbija protiv nasilja, Vučić bio neprijatan prema slovenačkom novinaru - reagovala predsednica Slovenije (VIDEO) 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio je neprijatan prema slovenačkom novinaru koji se na konferneciji za medije interesovao za proteste protiv nasilja i dešavanja u srpskom parlamenta, prenosi N1.

Odgovori koje je dobio bili su takvi da su zahtevali repliku predsednice Slovenije i objašnjenje o demokratiji i slobodi govora.

Vučić se u četvrtak ujutro sastao s predsednicom Slovenije Natašom Pirc Musar, posle čega su se obratili medijima.

Novinar TV Slovenije je u jednom od pitanja povezao nastavak protesta „Srbija protiv nasilja“ i nedostatak kvoruma u srpskom parlamentu, što je bila prilika da se predsednik Srbije obruši na njega.

„Veoma Vam hala na vašim pitanjima, zato što i kroz deo tih pitanja se vidi kako i zbog čega Evropska unija nema toliku popularnost, koliko bismo svi voleli u našoj zemlji. Ponekad zbog vaše prevelike dobre volje ljudi se osete uniženima, jer vide da biste da se mešate u stvari u koje nikada nikome drugom ne biste dozvolili da se meša kada su vaše zemlje u pitanju“, počeo je predsednik Srbije svoje izlaganje u ironičnom tonu.

Govoreći o protestima protiv nasilja predsednik je rekao da on već 10 godina ima proteste, umanjujući njihov značaj izjavom „protest kao protest“.

Zbog pitanja o protestima Srbija protiv nasilja, Vučić bio neprijatan prema slovenačkom novinaru - reagovala predsednica Slovenije (VIDEO) 2
Foto: M.M/ATAImages

Obraćajući se direktno novinaru, on je više puta ponovio da Srbija za razliku od EU nema praksu da „ubije boga u demonstrantima“.

„Ranije su bili svaki dan, sad su vikend protesti. S izuzetkom poziva na moje vešanje oni su mirni. I za razliku od vaše ustaljene prakse u EU da ubije boga u demonstrantima, kod nas je to mirno. Dođu, skupe se, raziđu se i sve je u redu“, rekao je Vučić.

„Mi se trudimo da preuzmemo Vaše najbolje demokratske tekovine, jedino što još nismo preuzeli to je da ubijemo boga u demonstrantima. Mi to ne umemo da radimo i nećemo da radimo, izbegavaćemo do poslednjeg trenutka“, obratio se predsednik ponovo direktno novinaru.

Dodao je da je policija puštala demonstrante da upadnu u zdragu Skupštine, ili zgradu RTS-a, vraćajući se na temu EU standarda u prebijanju demonstranata.

„Još ćemo morati da radimo na tim evropskim reformama, očigledno da po pitanju prebijanja demonstranata smo daleko od Vaših standarda u EU i po tom pitanju se nadam da nećemo napredovati brzinom koja se od nas očekuje“, rekao je Vučić.

Ovakvo izlaganje je nateralo gošću iz Slovenije da reaguje i, kako je rekla, uloži repliku. Ona je kazala da su demonstracije u svakoj zemlji legitiman i demokratski čin, a da zanimanje novinara za proteste i dešavanja u Srbiji, kao i izveštavanje o tome predstavlja slobodu izražavanja.

„To što mediji izveštavaju o demonstracijama je sloboda izražavanja i nadam se da novinaru niste previše zamerili na pitanju. Demokratija je i sloboda medija i na tome takođe treba raditi“, poručila je Pirc Musar i dodala da protesti postoje i u Sloveniji, i u Briselu.

Vučić nije dozolio da replika predsednice Slovenije bude poslednja, pa je odgovorio da je za zahvalan „Vašem novinaru što je takvo pitanje postavio“.

„Kod nas je, naravno, sloboda medija takva da svakoga dana bi trebalo da odgovorim jesam li Hitler ili Musolini. Vama ne želim taj stepen sloboda“, zaključio je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari