Analiza Zdravka Ponoša zašto bi Srbi na Kosovu mogli da prođu kao Srbi iz Krajine 1Zdravko Ponoš/Foto: N. Kovačević

Nakon nesrećnog događaja na Kosovu glavni cilj vlasti je skidanje odgovornosti sa sebe, ocenio je Zdravko Ponoš, nekadašnji načelnik Generalštaba Vojske Srbije, sada lider opozicione stranke Srce-Srbija centar.

Ovo što se desilo izgleda kao pripremljena operacija za uništavanje grupe naoružanih Srba, rekao je Ponoš za TV N1 analizirajući događaje od 24. septembra u Banjskoj i ono što je potom usledilo.

Kako Ponoš objašnjava, to se vidi iz logističke i medijske pripreme i snimanja iz dronova “ u stilu televizije CNN“ koja pokazuje apsolutnu dominaciju jedne strane.

Po njegovim rečima nije isključeno da je cilj svega bilo ubrzanje procesa i zatvaranje „kosovske knjige“ u predviđenom roku.

Ceo događaj je bio „demonstracija nemoći ove vlasti“.

Na konferenciji za medije na kojoj je govorio videlo se da je Vučić zatečen i da nema kontrolu nad situacijom, a neko je nesrećnim mladićima dao uniforme i oružje i rekao im da su spremni za rat. Kod njih očigledno postoji žar da se bore ali to nije dovoljno. U povlačenju bez borbe bili su kao „glineni golubovi“, smatra Ponoš.

Projekat oružane pobune

Ponoš je naveo da u nekim situacijama može biti razumljiv projekat oružane pobune kad su ugrožena elementarna prava neke etničke grupe, kao i ideja da to može na kraju da bude prihvaćeno kao oslobodilačka borba.

Ali u slučaju stanja na KiM treba realistično sagledavati okolnosti: Vučićev režim je izgubio diplomatsku bitku, Zapad vodi Kosovo u NATO, a u međuvremenu ga NATO čuva.

Ponoš dodaje i kako ne može „vođa“ u nekom novom ratu da bude čovek koji je u prošlom ratu „bio nosač kišobrana Šešelju i unosač tepiha u svoj stan“, a da kao operativce na terenu koji sve treba da organizuju ima Vulina, Gašića i Vučevića.

Da se rešio nekih od kadrova, kako su tražili ljudi na protestu možda bi ovi mladići danas bili živi, dodao je Ponoš.

Ništa ne može da abolira ovu vlast i oslobodi odgovornosti jer od 2012 godine imamo „odgurivanje Kosova od Srbije“ preko predaje institucija i vođenja loše politike, kaže Ponoš i dodaje da je vlast u Beogradu kriva za ovo a da je Kurti na žalost „nadigrao Vučića“ koji je sada dodatno ucenjen, pored Jovanjice i šefa BIA koji je pod sankcijama, sad ima i organizovanje oružane pobune.

Kako sada da neko njega shvati ozbiljno kada se bude protivio raspoređivanju Kosovske policije na Severu, kad bude nešto pregovarao oko Kosova? On nema više nikakav kredibilitet, smatra Ponoš.

Vučiću je jedino važan ugled u svom biračkom telu, ističe lider Srca.

Vučićev odlazak kod ambasadora Rusije, Ponoš vidi kao dodvoravanje biračima, to je još jedan „autogol“ kada su u pitanju interesi Srbije, međutim Vučiću interes Srbije očigledno nije na prvom mestu.

On sada pravi privid da pomaže Srbima da se samoorganizuju a kada ne uspeju, biće proglašeno da su sami krivi i proći će na Kosovu kao Srbi iz Krajine, kaže Ponoš i dodaje da je Milošević ljude iz Krajine hvatao i slao u Baranju i na Kosovo.

Gde planira Vučić sa ljudima sa Kosova? Sada će iseljavanje biti još masovnije, pita Ponoš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari