Zdravko Ponoš: Vučić je tajno putovao u Brisel, Kurti ga je razočarao 1Foto: N1

Predsednik pokreta Srbija centar (SRCE) Zdravko Ponoš ocenio je danas da se u odnosu Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije nije desilo ništa spektakularno, jer su oni u „biznisu uzajamnog džeparenja“ i preotimanja javnih preduzeća, Srbijagasa i sličnih.

Nije to koalicija napravljena zbog državnih interesa, i to „džeparenje“ će da se nastavi, samo što će sad još veći deo plena uzimati SNS, rekao je Ponoš u gostovanju na televiziji Nova S.

On je dodao da socijalisti ne nose veliku odgovornost u državi i da na teškim temama “prolaze kao pas kroz rosu”, ali za to je kriv sam Vučić, koji će „poneti najveći greh“.

Ponoš kaže da Vučić “sada čerupa SPS pre nego ponovo prođu neokrnjeni dok on bude zakretao brod ka zapadu, kao što su na prethodnim izborima kapitalizovali proruski narativ za koji je on imao ograničenja. Dačić će žrtvovati nekoliko figura i saradnja će da se nastavi”.

Govoreći o mogućnosti prevremenih izbora, Ponoš je kazao da ne veruje da će Aleksandar Vučić ići na to pre nego što „neko u njegovo ime potpiše neki papir“ za Kosovo.

Ponoš je naglasio da priče o vanrednim izborima Vučić plasira kako bi dramatizovao situaciju, jer želi da homogenizuje svoju organizaciju i dovede je u red, pošto su se mnogi uspavali i planduju kao i koalicioni partneri, prenosi Srbija centar u saopštenju.

Prema Ponoševom mišljenju, premijer Kosova Aljbin Kurti je verovatno razočarao Vučića, računao je na njegovu tvrdoglavost, a Kurti je pristao da ipak prihvatio predloženi papir za Kosovo.

Zato se predsednik Srbije onako ponašao u svojoj objavi na Instagramu, čime je naneo štetu državi i narodu, nebitno da li je bio pijan, kako neki tvrde ili ne “ali svakako nije bio sav svoj”, kaže Ponoš.

Taj dokument, smatra Ponoš, nije dobar za Srbiju, zbog posledica za naše interese na Kosovu, a sa druge strane, ostaviće Vučića na vlasti, jer kad se francusko-nemački predlog sporazuma potpiše i počne njegova primena, niko ga neće pritiskati zbog stanja demokratije i vladavine prava.

“Ne radi se o ultimatumu, radi se o političkom pritisku i stvari nisu uzmi ili ostavi. Ne treba ni uzeti ni ostaviti, treba razgovarati i pregovarati. Ne može se graditi regionalna stabilnost na račun destabilizacije Srbije” dodaje Ponoš.

On je dodao i da, kad je Vučiću teško, on krene sa pričama da ga ruše strane službe, a „ustvari Vučić ruši Srbiju“.

Ponoš je, komentarišući atmosferu u Skupštini prošle nedelje, konstatovao da je ta „gužva“ bila dobrim delom iscenirana i da zato opozicija treba da selektivno opstruiše rad parlamenta, posebno planirane sednice, da ne dozvoli da Vučić od njih „napravi saksije“, kao što je uradio sa ministrima.

“Kako sad stvari funkcionišu, Srbija nije parlamentarna demokratija nego parlamentarna prćija”, konstatovao je Ponoš.

On je ponovio svoju tvrdnju da je Vučić u decembru državnim avionom putovao u Brisel i imao tri sastanka, od kojih je jedva priznao samo jedan.

Ponoš kaže da ga je podsetio i koji je bio drugi, ali da je treći najsporniji, jer se tiče dugoročnih interesa zemlje i izlazi iz njegovih ovlašćenja. Službena putovanja predsednika ne mogu biti tajna, a u demokratijama javnost je obaveštena i o odlascima na odmor šefa države.

Upitan o grafitima koji su se noćas pojavili u centru Beograda, a kojima se poziva na protestni skup za Kosovo 15. februara, Ponoš je upozorio da ne treba isključiti mogućnost da Vučić demonstrira sam protiv sebe, „da pali kontrapožar kako bi se odbranio od pravog požara“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari