Zeleno svetlo za „zeleni“ klaster – nekritička nagrada EU za Srbiju? 1Foto: EPA-EFE/ STEPHANIE LECOCQ

Odluka država članica EU da ohrabre Srbiju otvaranjem Klastera četiri u procesu pregovora o pristupanju EU, i pored toga što Srbija formalno-pravno jeste ispunila sve uslove za otvaranje četiri poglavlja u okviru ovog klastera, mnogima se čini kao „preuranjena“, politički motivisana, i „nekritička nagrada“ za zemlju koja nije napredovala u ispunjenju osnovnih vrednosti EU, kao što su vladavina prava i uspostavljanje demokratskih institucija, piše portal European Western Balkans.

Države članice EU se odlučuju na korak napred u pregovorima u trenutku kada se u Srbiji održavaju masovni ekološki protesti koji su se našli i u rezoluciji Evropskog parlamenta kojim se osuđuje Srbija, a sa druge strane i pripremaju ustavne reforme koje imaju podršku EU.

Osim interesa EU da signalizira celom Zapadnom Balkanu da se proces proširenja nastavlja, i primeni novu metodologiju, stručna javnost ukazuje i na političke, pa i geopolitičke igre za ove odluke.

Srbiji predstoje predsednički, parlamentarni i lokalni izbori koji će biti važan test demokratičnosti i proces u kome EU želi da zadrži veću naklonost građana i srpskih vlasti nego što je imaju drugi, u poslednje vreme sve bliži saveznici – Rusija i Kina.

Na ovo podseća Strahinja Subotić, programski menadžer i viši istraživač Centra za evropske politike, koji je za EWB rekao da je, u političkom smislu, Evropska unija otvaranjem klastera „kupila mir“ odnosno prostor da ne bude laka meta tokom potencijalno prljave izborne kampanje u Srbiji.

„Evropska unija je svesna da se tokom izbornih godina obično ne dešava puno na implementaciji pravnih tekovina EU i da nisu sada napravili ovaj korak, to bi odložilo i do godinu dana, posle izbora i formiranja nove Vlade. To bi značilo tri godine stajanja u mestu, što je preveliki period i to bi govorilo, ne samo o nama, već bi bio signal da EU nije dovoljno ingeniozna da bilo šta promeni“, naglašava on.

Tajming za otvaranje Klastera četiri koji se odnosi na životnu sredinu, u trenutku kada se u Srbiji održavaju veliki ekološki protesti, prema oceni Marka Savkovića, programskog direktora Fondacije BFPE za odgovorno društvo, samo je „nesrećna koincidencija“ i za Srbiju i za Evropsku uniju, ali je sa druge strane otvoreno pitanje da li je Srbija to zaslužila.

„Pitanje je da li EU time nagrađuje državu kandidata koja, kada su u pitanju osnove pregovora, sve ono što je sadržano u Klasteru jedan, nije načinila potrebne korake. Mi nemamo poboljšanje opštih prilika u društvu na način koji bi ukazivao da se prevazilaze podele, da postoji primat vladavine prava, da se neguje pluralizam i drugačije mišljenje u društvu. Zavladalo je raspoloženje da bi otvaranje značilo nekritičku nagradu“, naglašava Savković.

Ipak, najvažnije je, po njegovoj oceni, kakav signal će EU dati za predstojeće izbore u Srbiji.

„Važno je da EU, onim alatima koji su na raspolaganju, uslovi Beograd da naredni izbori proteknu u, koliko je moguće, fer i demokratskoj atmosferi. Ako želimo da izgledamo kao funkcionalna demokratija jednom kada dođemo na korak do EU, ovi izbori su od ogromnog značaja“, naglasio je Savković.

Zvezdan Kalmar, koordinator za energetiku Centra za ekologiju i održivi razvoj (CEKOR), istakao je za EWB da je otvaranje Klastera četiri „preuranjen potez“.

„Bez obzira što smo mi odavno predali pregovaračku poziciju za poglavlja o životnoj sredini i energetici, mislim da je otvaranje Klastera četiri preuranjen potez i jedna vrsta preterano velikog pozitivnog kredita trenutnoj vlasti u politički vrlo osetljivom trenutku“, naglašava Kalmar.

Pod politički osetljivim trenutkom on smatra to što je paralelno sa otvaranjem Klastera, Evropski parlament usvojio rezoluciju kojom se osuđuje Srbija zbog odnosa prema radnicima u Linglongu, ali i ekološkim protestima u Srbiji, odnosno takođe je povezana sa životnom sredinom.

„Ovo je vrlo diskutabilan i simboličan potez upravo zbog tih ekoloških protesta, koji nisu slučajni niti toliko politički motivisani koliko se ukazuje, oni su generisani stanjem životne sredine i svešću javnosti da je naš glas u donošenju odluka po pitanju životne sredine vrlo limitiran ako je uopšte prihvaćen. Zbog toga ovo ima relativnu vrednost“, naglašava Kalmar.

Način da EU drži pod kontrolom kineske investitore u Srbiji

Osim unutar-političkih okolnosti i odnosa na relaciji Srbija – EU, Strahinja Subotić smatra da je Unija imala i jake geopolitičke razloge da Srbiju zadrži na „evropskom putu“ odnosno da davanjem signala da se ide ka članstvu, EU drži Srbiju dalje od Rusije i Kine.

„Pored Rusije i priče o energetici, tu je i Kina koja je na ovom prostoru sve prisutnija i ovo je definitivno način da EU insistira na implementaciji zakona koji potencijalno mogu naškoditi kineskim interesima, odnosno svim onim firmama iz Kine za koje se smatra da negativno utiču na naše zelene politike“, naglašava on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari