Zelenović: EPS može biti motor razvoja Srbije i garant zelene energetske tranzicije, znamo kako to da uradimo 1Foto: FoNet/Milica Vučković

Kopredsednik stranke Zajedno Nebojša Zelenović izjavio je da jedino Elektroprivreda Srbije (EPS) kao javno preduzeće može biti motor razvoja Srbije i garant zelene energetske tranzicije, saopštila je danas ta stranka.

„Znamo kako to da uradimo, probali smo već u Šapcu, javna preduzeća mogu da investiraju novac u svoje korisnike i da kroz ta ulaganja zapravo doprinesu kvalitetu usluga i doprinesu razvoju sistema“, istakao je Zelenović na tribini „Kako do uređene države“ u Lazarevcu.

Kako je rekao, taj model podrazumeva da javna preduzeća ulažu novac u svoje korisnike, odnosno u infrastrukturna poboljšanja kod korisnika, koji onda kroz plaćanje usluge i istovremene uštede koja se desi u domaćinstvima to onda vraćaju.

„Takvim ulaganje u energetsku efikasnost se može doći do toga da građani troše manje energije čime se zapravo stvaraju uštede. Takav sistem mogu da koriste i toplane i vodovodi i svi drugi javni sistemi“, naglasio je Zelenović.

On je rekao da bi uz primenu pravih mera EPS mogao da ostvari profit od dve milijarde evra godišnje.

„Takav EPS bi mogao da postavlja solarne panele na svaku kuću u Srbiji, a zamislite da još proizvodimo te solarne panele kod nas. Tako nešto je moguće za nekoliko godina uraditi u celoj zemlji što bi značilo i otvaranje oko 8.000 novih radnih mesta“, dodao je Zelenović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari