Zelenović: Na slučaju doktorata Siniše Malog brani se budućnost obrazovanja u Srbiji

Ostavite komentar


  1. Odgovor neobavestenoj premijerki je: da, ne samo da mozete, nego ste duzni da po pravilniku iz 2016 ispitate svaku sumnjivu disertaciju od pre 2016, jer se akadenska cestitost ispituje i retroaktivno. Lopov je lopov. Neautentican i neoriginalan doktorat je to kad god da je napisan. Premijerka ocito nije blize upoznata sa etikom kao jednom dimenzijom akademskog rada.

  2. Da, ali kada se u svetu raščuje da se u Srbiji kupuju diplome, pravi diplomci više neće moći da beže iz zemlje, nego će morati da ostanu ovde i da robuju ovim lažnima …

  3. Opozicija je ta koja narušava autonomiju Univerziteta, i potura mlade ljude da zarad njihovih interesa procenjuju nečije obrazovanje. Zna se ko treba da se bavi procenom kvaliteta obrazovanja, a to svakako ne treba da radi opoziciona kvazi elita.

    1. Diplomu za gospodina Svetozara. Sram Vas bilo! A da, nije Vas sram, pa se stoga ja stidim Vas!

    2. Zna se ? Hajde,obavesti nas ko treba da se bavi procenjivanjem kvalitete obrazovanja!? Verovatno av-av,jer on je, „po starom naprdnjačkom pravilu“,za sve nadležan!

  4. Samozvani doktor nauka Siniša Mali zaista ima dosta sertifikata i povelja, a po neka diploma krasi njegov lik i delo. Nedostaje mu diploma ili povelja iz obdaništa. Svi ti serifikati, plakete i diplome niko ne spori, vidi se da je prepametan i zato je neposredni saradnik vlasniku Srbije, pitanje je plagirani doktorat da li je ili nije. Mišljenja su podeljena kod akademske zajednice, a vlasnik Srbije je izričit da je doktorat-plagijat Malog najbolji i najplodonosniji rad u Srbiji i šire, a njegovo mišljenje deli, normalno, i Ana Brnapić i pored toga što ni su kompetentni za takav naučni oblik poslova. Oni su za to diletanti i nemaju kompetenciju za ocenu doktorata, sami se ovlastili. Ako on to misli da je to tako i tako je, a nije?

  5. Softverska analiza doktorata Jelene Damjanović, direktorke Visoke poslovne škole strukovnih studija iz Novog Sada, je pokazala plagiranje od 29%. Pored toga, doktorat od 40-te do 151-ve stranice doktorata je prepisan tekst iz udžbenika „Srbija i zona slobodne trgovine jugoistočne Evrope“ ISBN 86-80127-30-2 (inače objavljen magistarski rad direktorke od 22.6.2006.). To predstavlja još dodatnih gotovo 50% doktorata Dokazani plagijat je tako oko 70% i sve je to dostavljeno Nacionalnom savetu, koji nije reagovao.

    1. Pomenuta direktorka je za poslednje tri godine koliko je na čelu Škole oterala iz ustanove (proglašenje za tehnološki višak, prevremeno penzionisanje, i sl.) skoro trideset nastavnika, saradnika i radnika u administraciji. Činjenica je da se zahvaljuje na saradni isključivo nastavnicima koji su doktorirali na državnim fakultetima, dok su oni sa privatnih fakulteta zaštićeni. Takođe, već je izgubila četiri radna spora, koja će Školu koštati nekoliko miliona dinara, ali je ni to ne sprečava da „grebe“ rukama i nogama kako bi postala predsednica akademije koju VPŠSS iz Novog Sada treba da formira sa Visokom tehničkom školom iz Zrenjanina.

      1. Da bi obezbedila vlast, zaposlila je, u vreme zabrane, Isidoru Milošević, ćerku Zorana Miloševića, pokrajinskog sekretara za visoko obrazovanje i nauku koja se može podičiti sa privatnim diplomama. Naravno, u stalni radni odnos. Mala joj ne izbija iz kabineta, ništa neradi, ali zato tatica brine da direktorki obezbedi dalju vlast. Zato su u Vojvodini akademije toliko čekale i na kraju su ovako nakaradno formirane.

  6. – Da li možete bilo koju doktorsku disertaciju da ocenjujete retroaktivno, pita se Brnabićka.
    Akademik Teodorović odgovara:
    – Da, možemo, plagiojati ne zastarevaju. Plagijati su ratni zločin u nauci.

  7. „…brani se budućnost obrazovanja u Srbiji“

    E moj gospodine Zelenoviću, da je samo slučaj Siniše Malog u pitanju situacija oko „odbrane budućnosti obrazovanja“ bi bila manje kompleksna i opasna. Ovo pišem pošto znam da to znate, pa nije loše da se dopunite i kažete kakva je stvarno situacija u celini.
    1. Kažite da je na BU problem ogroman broj stečenih doktorata sa problematičnim kvalitetom naučnopg doprinosa. Takvim doktoratima u uredjenim zemljama kao što je Austrija, Nemačka, … . nema prolaza.
    Situcaja na privatnim UN je još mnogo gora u odnosu na BU, potpuno katostrafalna. Kažite i to da se ovo razvijalo i za vreme vlasti koju su činili mnogi iz DS-a.
    2. Kažite i da je plagiranje ozbiljan problem. Kada bi se ocenjivalo strogo formalno ko zna koliko bi takvih bilo.

    Zašto ste sve ovo prećutali, a nije nikako trebalo, preslišajte se ponovo. Meni je sve JASNO.

  8. Potom treba krenuti dalje, ka poništavanju diploma nekavog Megatrend univerziteta koji u V. Britaniji ne postoji kao visokoobrazovna institucija.

    1. Ako je već ministar Šarčević mogao da zatvori dve srednje škole zbog nepravilnosti u radu (Trstenik i Tutin), zašto nije kaznio (novčano ili oduzimanjem dozvole za rad) fakultete i univerzitete koji su bez licence organizovali doktorske studije i „stvorili“ skoro dve hiljade „doktora“ koji sada predstavljaju nelojalnu konkurenciju onima koji su svoje obaveze završavali regularno i po zakonu?

  9. Zato moj sin Magistriro u Lincu/Austrija,Doktorirao Toronto/Kanada Muzičku akademiju,vratio se u Srbiju pa ne može da dobije posao ni u Beogradu,Kragujevcu ni Novom Sadu na Muzičkim akademijama.

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 4, 5. i 6. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Zoran Panović, novinar

Mislim da bi bilo krajnje pošteno i odgovorno da se ljudi koji zaista vole Danas učlane u Klub čitalaca Danasa.