Zelenović o izveštaju NATO o Zapadnom Balkanu: Alijansa prepoznaje problem i pojačava podršku 1Foto: Moramo-Zajedno

Iz zaključka izveštaja o Zapadnom Balkanu, koji je usvojio Komitet za ekonomiju i bezbednost Parlamentarne skupštine NATO, ističe se to da EU treba biti glavna po pitanju konsolidacije demokratije u regionu, kaže u pisanoj izjavi poslanik Nebojša Zelenović, koji učestvuje na skupu Alijanse u Madridu.

Ono što se desilo ovom regionu devedesetih godina i šta se sada dešava u Ukrajini trebalo bi da podseti sve igrače na uloge koji ovde postoje, piše u zaključku izveštaja Parlamentarne skupštine NATO, a prenosi se u saopštenju stranke Moramo-Zajedno čiji je Zelenović poslanik.
Zelenović u izveštaju prepoznaje i opis aktuelne srpske vlasti.

Ističe se da se rizik od dalje polarizacije u nestabilnom regionu Zapadnog Balkana povećao nakon ruske invazije na Ukrajinu, ali će zato liderima u regionu biti teže da igraju na rusku kartu.

Antidemokratske ličnosti koje su u Putinovoj Rusiji videle podršku svojim, kako je napisano, mešavinama ultranacionalizma i autoritarizma, koje koriste u cilju zarobljavanja države, mogu sami sebi otežati život onog momenta kada Rusija postane globalna parija.

NATO prepoznaje problem i pojačava podršku, naglasio je Zelenović osvrćući se na segment izveštaja u kojem piše da transatlantska zajednica naroda mora nastaviti rad na regionalnoj stabilnosti, kao i pomirenju, demokratiji i ekonomskoj integraciji.

Zapadni Balkan se i dalje suočava sa ozbiljnim izazovima za mir i bezbednost, stabilnost, demokratiju i ekonomski razvoj, napisano je u izveštaju, a prenosi Zelenovićeva stranka.

Pominjući i ruske izbeglice u Srbiji napisano je i da bi Zapadni Balkan mogao imati ozbiljan finansijski danak i da će mu za to trebati dodatna podrška.

Reč je o o izveštaju o Zapadnom Balkanu na Odboru (Komiteta) za ekonomiju i bezbednost izvestioca Mikala Šerbe, predstavljenom na godišnjem zasedanju Parlamentarne skupštine NATO, kako saopšteno je iz Narodne skupštine.

Šef Stalne delegacije NS RS u Parlamentarnoj skupštini NATO Vladimir Đukanović i članovi Stalne delegacije mr Dejan Radenković, Uglješa Mrdić, Nebojša Zelenović i zamenik člana delegacije Nataša Jovanović učestvuju od 18. do 21. novembra 2022. godine na godišnjem zasedanju PS NATO, koje se održava u Madridu, Kraljevina Španija.

U toku plenarne sednice preko video linka uključiće se i Volodimir Zelenski, predsednik Ukrajine.

Portal Kossev preneo je pisanje medija u Prištini da se srpska delegacija usprotivilia izveštaju o Zapadnom Balkanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari