Zelenović: Pokušaj ukidanja anketnog odbora je pokušaj bežanja od odgovornosti 1foto FoNet Milica Vučković

Kopredsednik stranke Zajedno Nebojša Zelenović je danas ocenio da je pokušaj ukidanja Anketnog odbora Skupštine Srbiije za utvrđivanje okolnosti koje su dovele do dva masovna ubistva u Srbiji 3. i 4. maja, uzurpacija vlasti i novi pokušaj bežanja od odgovornosti.

„Ovo je još jedno besramno korišćenje tuđe patnje i bola koje vlast pokušava da predstavi kao navodnu empatiju i tako ukine ovaj odbor čije su formiranje prethodno podržali pod pritiskom javnosti. Sada se plaše da bi taj odbor i ta javnost mogli da dovedu do saznanja o količini političke odgovornosti ovog režima za tragedije koje su nam se desile početkom maja“, rekao je Zelenović u saopštenju stranke.

On je dodao da Odbor mogu da ukinu samo poslanici koji su za njegovo osnivanje i glasali, a ne „jedno anonimno saopštenje pisano u Predsedništvu, a objavljeno na sajtu Skupštine“.

Zelenović je podsetio na značaj osnivanja anketnog odbora i važnost nastavka njegovog rada.

„Većina građana ima potrebu da razume šta nam se, kako i zašto dogodilo, i kojim putem želimo da nastavimo da razvijamo naše društvo. To je… preloman trenutak za naše društvo i potrebne odgovore nam ne mogu dati samo tužilaštvo i sudovi, već je važno da se što veći broj institucija uključi u analiziranje nastale situacije i traženja za društvo najboljeg izlaza iz nje“, naveo je Zelenović.

On je podsetio na to da Anketni odbor i njegove nadležnosti ne zalaze u istražni postupak, što je strepnja dela javnosti.

Ocenio je da je pokušaj ukidanja anketnog odbora još jedan pokušaj ukidanje mogućnosti demokratskog učešća građana u javnom i političkom životu, pošto su zahtev za osnivanje odbora podneli i u njegovom radu učestvuju poslanici i poslanice kojima su upravo građani na izborima dali legimitet da ih predstavljaju i rade u njihovom interesu.

„A to koliko građani zapravo žele da se o ovome govori i koliko očekuju odgovornosti od političara, pokazuju i masovni protesti koji se već dvanaest nedelja održavaju po mnogim gradovima Srbije. To su građani koji žele da povrate suverenitet nad demokratijom koju ova vlast uzurpira potezima kao što je pokušaj ukidanja anketnog odbora“, rekao je Zelenović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari