Nebojša Zelenovićfoto FoNet Milica Vučković

Kopredsednik stranke „Zajedno“ Nebojša Zelenović ocenio je da su zbog skoka cena hrane za 60 do 100 odsto potrebne hitne mere za poljoprivredu, jer na tržištu ima malo proizvoda iz Srbije, objavile su danas Južne vesti.

„Odlazak u prodavnicu je kao put oko sveta, pasulj je iz Kirgistana, beli luk iz Kine, mleko iz Poljske, samo nešto slabo ima proizvoda iz Srbije“, rekao je Zelenović u emisiji „15 minuta“.

Kao najveći problem građana Srbije navodi poskupljenje hrane od 60 do 100 odsto.

„Mi (Zajedno) ‘nudimo’ 200 evra po hektaru poljoprivrednicima, država da se odrekne akciza za gorivo, pa da ono bude duplo jeftinije za poljoprivrednike“, istakao je Zelenović.

Potrebno je novac iz državne kase i evropskih fondova upumpati u poljoprivredu, da bismo bili proizvođači hrane, njeni izvoznici, a poljoprivrednici imućni, što bi značilo da su cene hrane oborene, naveo je Zelenović.

„Ne možete da očekujete od naših poljoprivrednika da budu konkurentni ako onaj tamo u Rumuniji ima podsticaje 350-500 evra, ovaj u Bugarskoj 280-400 evra, onaj u Hrvatskoj 350-400 evra, a naši poljoprivrednici 8.000 dinara“, zaključio je Zelenović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.