Žigmanov: DSHV ide na izbore u koaliciji, jer u Srbiji manjine nemaju garantovana mesta u parlamentu 1foto FoNet Milica Vučković

Predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov izjavio je danas da će ta stranka učestvovati na prevremenim parlamentarnim izborima, ukoliko budu raspisani, u koaliciji sa partnerima koji dele slične političke vrednosti, a usled nedostatka izbornih pravila u Srbiji, koja, za razliku od Hrvatske, nacionalnim manjinama ne pružaju garanciju da će njihovi predstavnici biti zastupljeni u parlamentu.

„Za razliku od Hrvatske, u Srbiji ne postoji institut garantovanih mandata koji koriguje i zamenjuje nepravednost izbornih pravila u pogledu političkog predstavljanja nacionalnih manjina i istovremeno obezbeđuje njihovo efektivno učešće u procesima donošenja odluka“, naveo je Žigmanov u saopštenju za javnost.

Dodao je da zbog toga Hrvati u Srbiji ne mogu samostalno da izađu na izbore i naveo da će zbog toga DSHV i dalje graditi ona politička partnerstva u predizbornim savezima koja će garantovati učešće autentičnih predstavnika hrvatske zajednice u procesima donošenja odluka na sva tri nivoa vlasti.

Ocenio je da u značajnim delovima političkog spektra u Srbiji nema potrebe za političkim učešćem nacionalnih manjina, niti je to tema u razgovorima pred izbore, što je „više nego kontroverzno“.

Žigmanov je rekao da za DSHV predizborni savezi moraju biti zasnovani na sličnim političkim vrednostima izabranih partnera.

DSHV je na poslednjim parlamentarnim izborima nastupio u koaliciji manjinskih stranaka „Zajedno za Vojvodinu – Vojvođani“, koja je osvojila dva poslanička mesta i čiji su poslanici posle izbora bili Žigmanov i Aleksandar Olenik.

„Zajedno za Vojvodinu – Vojvođani“ bila je koalicija DSHV-a i stranke rusinske nacionalne manjine Zajedno za Vojvodinu.

Nakon što je imenovan za ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Žigmanov je vratio poslanički mandat, a umesto njega je poslanik postao Mirko Ostrogonac, takođe iz DSHV-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari