Za šta je Žika Gojković optužio Miroslava Aleksića, nakon čega je usledio aplauz opozicije u Skupštini? 1foto: Printscreen/RTS

Poslanik Žika Gojković, koji je mandat osvojio na listi Dveri-POKS, ali je delovanje nastavio kao samostalni poslanik, izneo je tokom sednice Skupštine na kojoj poslanici postavljaju pitanja članovima Vlade Srbije, optužbe na račun poslanika Narodne stranke Miroslava Aleksića za navodne malverzacije tokom osnivanja stranke, a najavio je i optužbe na račun poslanice SSP-a Marinike Tepić.

Gojković rekao je da je danas u Srbiji lakše širiti laž, te uzeo da brani Vladu i Telekom Srbiju od „napada i laži“.

Krenuo je da postavlja pitanje Vladi i nadležnima i da iznosi optužbu na račun poslanika Narodne Miroslava Aleksića, ali zbog dugog obrazlaganja to u prva tri minuta, koliko je planirano za poslanička pitanja, nije stigao, a zatim se premijerka Brnabić javila za reč rekavši da bi htela da čuje šta Gojković ima da kaže.

Gojković je dobio dodatna tri minuta i rekao da je Aleksić navodno krivotvorio potpise za osnivanje stranke. Gojković je zamolio poverenika za informacije od javnog značaja da pribavi podatke – da je minimum nekoliko hiljada glasova falsifikovano. Informaciju kaže je dobio od čoveka koji je u tome učestvovao. Dodao je i optužbu da nije uplatio u budžet novac neophodan za osnivanje stranke, ali i da nije održao osnivačku Skupštinu „plašeći se kadrova G17+“, te da je to učinio nakon nastanka Narodne stranke, pa da je navodno antidatirao datum na dokumentu osnivačke skupštine. Najavio da će iznositi optužbe i o Mariniki Tepić.

„Znamo koliko nam je muka bilo da osnujemo stranku“, rekao je Gojković i poručio da zato iznosi optužbu. Brnabić je Gojkovića uputila da informacije da nadležnim organima.

Nakon komešanja među opozicionim poslanicima Orlić je poslaniku DS-a Srđanu Milivojeviću da se umije.

Gojković je rekao da nije zadovoljan odgovorom Brnabić, te da nije ni policajac ni sudija, nego da poverenik treba da proveri podatke koje je izneo. Nakon ovog obraćanja Gojković je dobio grmoglasan aplauz poslanika opozicije.

U momentu sklapanja koalicije Dveri i tadašnje frakcije Pokreta obnove Kraljevine Srbije, koja nije priznavala Vojislava Mihailovića za predsednika, Gojković je bio predsednik te frakcije. Nakon što je nadležno ministarstvo odlučilo da je Mihailović zakonski zastupnik ove stranke, koalicija sa Dverima se raspala, Gojković je razišao sa potpredsednikom frakcije Milošem Parandilovićem, a delovanje nastavio kao samostalni poslanik koji podržava mahom rad aktuelne vlasti.

Članovi Vlade Srbije na sednici Skupštine Srbije odgovaraju na poslanička pitanja.

Vlada bi trebalo svakog poslednjeg četvrtka u mesecu da odgovara na pitanja poslanika, ali od početka saziva to se do sada nije desilo. Za isto vreme tokom prošlog saziva Vlade je odgovarala pet puta na poslanička pitanja.

Ovo je prvi radni četvrtak od početka ovoga saziva Narodne Skupštine. Poslednji put poslanici su imali priliku da upute pitanja članovima Vlade Srbije 25. novembra 2021. godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari