Žiofre u Čačku: Posvećeni smo razvoju ovog grada u sklopu pripreme Srbije za članstvo u EU 1Foto: BETAPHOTO/EU info/EMIL VAS/DS

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre posetio je danas Čačak i poručio da se sa tim gradom realizuje veliki broj projekata iz oblasti socijalnog stanovanja, pomoći izbeglicama i projekata iz oblasti privrede i preduzetništva.

„Zaista smo posvećeni razvoju grada u sklopu zajedničkog rada na pripremi Srbije za članstvo u EU“, rekao je Žiofre.

S njim je u poseti bila i ambasadorka Švedske Anika Ben David, koja je poručila da je Čačak među 17 lokalnih samouprava u Srbiji koje su uključene u veliki projekat izgradnje infrastrukture i podizanja svesti građana o značaju reciklaže.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović rekao je da su EU i Vlada Švedske uložili pet miliona evra u grantove u Čačku u različitim oblastima.

Žiofre je posetio kompaniju Litopapir, koja zapošljava više od 300 ljudi, i ocenio da je to dobar primer ekonomskih odnosa Srbije i EU, jer je švedska kompanija uložila novac u srpsku firmu koja sada izvodi na tržište EU.

Ambasadori EU i Švedske posetili su i distributivni centar Moravsko tržište, gde su razgovarali sa lokalnim proizvođačima hrane, koji su zahvaljujući podršci EU unapredili plasman svojih proizvoda na tržište ili uveli potrebne standarde u proizvodnji hrane.

Ambasador Žiofre završio je posetu Čačku obilaskom Naučno-tehnološkog parka, gde je video kako se evropska sredstva koriste za unapređenje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća kroz uvođenje inovacija i novih tehnologija, robotike i obrada velikih podataka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari