Živković: Pripadnici srpskih oružanih snaga bili na Kosovu i posle 1999. godine 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/MO)

Bivši premijer Srbije Zoran Živković je otkrio za N1 da je Vojska Srbije bila na Kosovu i nakon potpisivanja Kumanovskog sporazuma.

To je bila tajna, ali naravno, da su svi znali. Naravno da smo mi tada imali svoje snage na Kosovu i Metohiji. U to vreme. Oni nisu bili u uniformama, to su bili pripadnici koji su sa Kosova, pa su ostali tamo. Ili iz bezbednosnih službi. To su ljudi koji su ušli u kosovsku policiju posle par godina. Naravno da odgovorna država, kada ima deo stanovništva koji je životno ugrožen, da preduzima adekvatne mere. Tako smo mi imali neformalno prisustvo naših snaga na Kosovu čiji je cilj bio čuvanje života ugroženih Srba na toj teritoriji“, otkrio je Živković.

On kaže da razume stanje duha Srba sa severa Kosova, konstatuje da su Srbi ugroženi, i ocenjuje da sadašnja vlast ništa ne radi kako bi sprečila takvo stanje na adekvatan način.

„To je deo Vučićeve parade besmisla, gde on noćima ne spava i sekira se, preti da će nešto da uradi, i nakon toga ne uradi ništa. I ako kaže da će odbraniti Srbe, ja ga molim da to nikako ne radi“, kazao je Živković i podsetio na sudbinu Srba u Krajini, koje je Srpska radikalna stranka, čiji je Vučić bio članu tom periodu, branio.

Smatra da je povlačenje Srba iz institucija Kosova, uključujući i policiju, bilo nepotrebno.

„Politički ima smisla da se povuku poslanici iz parlamenta, koji kako čujem, tamo primaju dobre plate i voze se sa kosovskim tablicama, a da se ostave policajci Srbi, jer su oni zaštita. Bez obzira na oznaku na uniformi, imaju oružje i mogu da spreče bilo kakav nasilni akt prema Srbima“, kazao je Živković.

Ocenjuje politiku Vučića na Kosovu kao „politiku političkog pijanstva i kiča“.

Podseća da je i u vreme dok je bio ministar bilo „svega i svačega na Kosovu“, ali ističe da je vlada održavala kontakte sa KFOR-om i međunarodnom zajednicom, kao i da se izbeglo zaoštravanje situacije.

Živković se slaže sa ocenom da bi povratak nekoliko stotina vojnika na Kosovo doveo do situacije u kojoj bi albanski ekstremisti napadali naše vojnike, kako bi se napravila još veća kriza i kako bi eskalirao sukob.

„To je nešto što će se uvek desiti, i pitanje je trenutka. Cilje vlasti iz Prištine je da isteraju Srbe“, istakao je Živković, ali je poručio da je Vučić odlukom o učešću u zajedničkoj vlasti na Kosovu pre nekoliko godina priznao nezavisnost Kosova.

Kao dugoročno rešenje za kosovsku krizu on je naveo – podelu ove pokrajine.

„To bi bilo bolno, i sigurno bi bili omraženi, ako bi do toga došlo sa srpske strane. Ali, bez fizičkog razgraničenja, uvek ćemo imati situaciju koju imamo danas“, zaključio je Živković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari