Zlatanović i Knežević: Sudi nam se zbog verbalnog delikta, uvučeni smo u Vučićev rijaliti 1foto: Printscreen/YouTube/HelmCast

Urednik portala Srbin info Dejan Petar Zlatanović i vođa Narodnih patrola Damnjan Knežević ocenili su danas, uoči početka suđenja zbog navodnog poziva na nasilno rušenje ustavnog poretka, da im se sudi zbog verbalnog delikta i da su „nasilno uvučeni“ u rijaliti program iza koga, kako su naveli, stoji predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Zlatanović je novinarima ispred Palate pravde u Beogradu rekao da su optuženi za pokušaj državnog prevrata na osnovu reči koje su izgovorili 15. februara na protestu ispred Predsedništva Srbije zbog prihvatanja evropskog plana za Kosovo.

„Ja sam na tom skupu sve vreme bio novinar, a samo četiri minuta sam iznosio političke stavove. Tokom 50 dana koliko smo proveli u pritvoru, obijen mi je službeni telefon a policija je preuzela sve moje kontakte. Ispada da su svi ti kontakti opasni po državu. To je opasan presedan jer više ne možemo da garantujemo svojim izvorima tajnost podataka“, rekao je Zlatanović.

Dodao je da od suda očekuje da sudi „po zakonu, a ne po nečijoj volji“, što je, kako je rekao, princip uveden Dušanovim zakonikom iz 14. veka.

Vođa Narodnih patrola Damnjan Knežević ocenio je da su na protestu 15. februara branili Ustav, a da su uhapšeni po „naređenju“ samog Vučića.

„Mi smo žrtve režima Aleksandra Vučića. Duboko sam uveren da smo nasilno uvučeni u Vučićev rijaliti. On je lično naredio naše hapšenje i uklanjanje iz javnog medijskog prostora. Mi smo i tu bili opstruisani prethodnih godina, naši profili na društvenim mrežama su bili gašeni“, kazao je Knežević.

Odlukom Apelacionog suda, Zlatanović i Knežević su posle 50 dana provedenih u pritvoru, pušteni da se brane sa slobode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari