Advokat: Dejan Petar Zlatanović i Damnjan Knežević pušteni da se brane sa slobode 1foto: Printscreen/YouTube/HelmCast; Printscreen/YouTube/KTV Zrenjanin

Dejan Petar Zlatanović i Damnjan Knežević odlukom Apelacionog suda su pušteni da se u postupku koji se protiv njih vode brane sa slobode, tako što su uvažene žalbe branilaca u celosti, kaže za Danas advokat Marko Pušica, branilac Zlatanovića i Kneževića kojima se na teret stavlja poziv na nasilno remećenje ustavnog poretka.

Odluka je doneta danas.

„Sud je stao na stanovište koje je u žalbama izneto, da ne postoji nijedan razlog za produžavanje pritvora, a praktično su utvrdili da je i samo utvrđivanje pritvora bilo sporno. Doduše posrednim putem, jer je na bazi istih razloga pritvor bio jedanput određen, a onda na osnovu istih razloga i produžen. Apelacioni sud je pravilno preispitao odluku o produženju pritvora, preinačio rešenje o produženju koje je doneo Viši sud u Beogradu i oni se sada brane sa slobode“, objašnjava Pušica.

Proces, napominje, i dalje traje, a glavni pretres zakazan je za 20. april ove godine.

„Brane sa slobode bez i jedne mere procesne prinude. Potpuno su slobodni“, navodi Pušica.

Zlatanović, osnivač i urednik medijske kuće SRBIN.info i organizator sretenjskog protesta kod Predsedništva, i Damnjan Knežević, vođa neformalne grupacije „Narodne patrole“, privedeni su iste večeri kada je protest kojim su se protivili usvajanju evropskog predloga sporazuma Beograda i Prištine. Zlatanović je, uz univerzitetskog profesora Dejana Mirovića, zvanično u MUP-u prijavio taj skup.

Više javno tužilaštvo (VJT) u Beogradu podnelo je 15. marta Višem sudu u Beogradu optužni predlog protiv Damjana Kneževića (34) i Dejana Zlatanovića (51) zbog sumnje da su sredinom februara ove godine pozivali građane Republike Srbije na nasilno svrgavanje predsednika Republike Srbije.

Okrivljenima se na teret stavlja produženo krivično delo Pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja u saizvršilaštvu, saopštilo je VJT.

U optužnom predlogu tužilaštvo je sudu predložilo da Kneževića osudi na kaznu od godinu i po dana zatvora, a Zlatanovića na godinu dana zatvora.

Takođe je predložilo sudu da produži pritvor okrivljenima da ne bi ponovili krivično delo u kratkom vremenskom periodu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari